Гражданска акция в защита на Борисовата градина, се провере пред езетото „Ариана“. Според протестиращите Общината в район „Изгрев“ е обявила, че ще се прави преброяване на дърветата в Борисовата градина. След това обаче кметът на София Йорданка Фандъкова заявила, че ще има санитарна сеч в района.

София

Хората се притесняват от липсата на маркировки. На общественото обсъждане на плана за развитие на най-големия столичен парк те изразиха възмущението си от планираната санитарна сеч, която ще намали дърветата с 30 процента.

Те считат още, че това се прави, за да се разчисти терен за предвиденото строителство на спортни площадки в района. Йорданка Фандъкова отрече да е коментирала санитарната сеч и заяви, че няма да се строят обекти на мястото на отсечените дървета. Ректорът на Лесотехническия университет отрече, че се готви сеч в София и подчерта, че работата на лесовъдите е законна.

Столичната община е възложила на учебното заведение експертната оценка на плана съхраняване и опазване на Борисовата градина. Въпреки това протестиращите поискаха Общината да представи брой и местоположението на дърветата, предвидени за санитарна сеч.