НОВИНИ

Гражданска награда на Европейския парламент за 2016 година

Председателят на българския културно-информационен център “Босилеград” Иван Николов получи в Брюксел Гражданската награда на Европейския парламент за 2016 година.

bnt avatar logo
от Владислав Велев
19:44, 12.10.2016
Чете се за: 01:25 мин.
По света

Той беше номиниран от евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев заради това, че като лидер на българското малцинство в Западните покрайнини отстоява свободата на мисълта, на информираност и на изразяване на мнение. Наградата е под форма на почетен медал и има символично значение. Селекцията на 50 лауреати от целия Европейски съюз се извършва от национални журита и от жури на Европейския парламент.

Иван Николов, носител на Гражданската награда на ЕП за 2016 година
Тя дава европейска легитимация на всичко това, което досега сме правили, писали, говорили в интерес на българското малцинство. Тя е начин да се преодолее тежкото историческо наследство и да се направят първите стъпки на помирение между българи и сърби на базата на историческата истина и - разбира се - на новите процеси, които се разрастват в Западна Европа. Надявам се да дойдат и на Западните Балкани, за да се даде глътка въздух на това население, което иначе е обречено на пълна национална и културна асимилация, на емиграция и няма бъдеще. Самият факт, че от 62 хиляди българи за малко повече от половин век са останали 18500 в Република Сърбия показва накъде отиват нещата. Това, което трябваше да се направи, е европейска проходима, прозрачна граница между България и Сърбия, да се даде възможност на това население нормално да гравитира към традиционните си български пазарни пътища, комуникации и т.н., за да се създадат предпоставки за нормално развитие на бизнеса и за живота на населението. Тази награда в значителна степен обезсмисля всички опити да се компрометира дейността на нашия културно-информационен център под натиска на едни други организации, които идват от другата страна на границата, но според мен това е и задължение, и отговорност да продължим да правим това, което сме правили досега с идеята да създадем някакви елементарни условия за всестранно материално, културно и политическо развитие на малцинството .
Андрей Ковачев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ
Смятам, че г-н Николов и неговата дейност заслужават признание и аз съм много радостен, че той получи наградата на Европейския парламент за граждански заслуги. Той от много години защитава правата на българското малцинство в Западните покрайнини и е радетел за интеграцията на Сърбия в Европейския съюз като единствения инструмент да се преодолее ужасното наследство от миналото, което е разделяло двете страни и потискането на българското национално малцинство в Сърбия. С неговата дейност г-н Николов е доказал, че е един родолюбец, един истински европеец, който иска да защити нашите сънародници в Сърбия, да подпомогне перспективата на младите хора да останат там, да не се обезлюдява региона, да има повече връзки с България и младите хора там да имат възможност да се обучават на родния си език и да намерят своето щастие в региона.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Човек почина, чакайки линейка
Човек почина, чакайки линейка
Кампанията „Be activе – даваме повече“ във Велико Търново
Кампанията „Be activе – даваме повече“ във Велико Търново