НОВИНИ

Застраховката "Гражданска отговорност" може да достигне до 1000 лева

Очаква се скок на Гражданската отговорност до 1000 лв., ако не бъде ограничен размерът на исковете за смърт на пътя и броя на търсещите обезщетение. За това предупредиха от Асоциацията на застрахователите, след избухналия скандал по повод внесените промени в Застрахователния кодекс, предвиждащи лимит на обезщетенията до 20 хиляди за близките на загинали при пътни произшествия. Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на депутатите си да не гласуват промените, докато не бъдат подложени на широк публичен дебат.

Николай Минков
от Николай Минков
15:49, 05.11.2018
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Застрахователите твърдят, че нямат нужните резерви, за да покрият увеличените искове за смърт на пътя, след като през юли ВКС разшири групата от хора, които могат да поискат обезщетение дори до лица, с които загиналият е имал емоционална връзка.

Светла Несторова - председател на Асоциацията на българските застрахователи: "От нас се очаква да съберем от българското общество между 800 и милирад и 300, с които да платим щети по вече случили се през последните 5 г. събития".

Според бранша законодателните промени, ограничаващи съпруг или партньор на загинало лице да получи до 20 000 лева, а брат или сестра - до 15 000 лева ще предпазят сектора от дестабилизиране. В противен случай- ще има скок на Гражданската отговорност.

Над 3 милиона автомобила в България са заплашени от трикратно увеличени на Гражданската отговорност.

Светла Несторова - председател на Асоциацията на българските застрахователи: "Това означава, че пенсионер, който има автомобил ще трябва да заделя почти 3 от пенсиите си, за да продължи да го кара, а семействата да заделят по 2 заплати годишно".

От Института за пътна безопасност поискаха дебат по скандалните текстове.

Богдан Милчев - Институт за пътна безопасност: "Застрахователите допуснаха огромна грешка, че се опитаха да прекарат , толкова значим проблем през задния вход на парламента - без дебат, без дискусии".

Застрахователи обясниха, че чрез въвеждане на лимит върху обезщетенията ще се пресекат и злоупотребите с исковите дела.

Светла Несторова - председател на Асоциацията на българските застрахователи: "Лимитите ще спрат произвола, който се случва в момента, защото адвокати минават, лансират с 5 хил. лв. обезщетения в бедни семейства, получават пълномощни, след което отиват и прибират огромни обезщетения в свой интерес".

Твърдят, че имат сведения за 9 кантори, които злоупотребяват. Адвокати, които присъстваха на пресконференцията, отхвърлиха обвиненията и се обявиха против ограниченията върху обезщетенията.

адвокат Стоян Чатълбашев: "Има и решение на Европейския съд, които казват, че лимити на обезщетенията не може да бъдат въвеждани. Не знам защо прехвърляте проблема върху ВКС и адвокатите."

Средното обезщетение в Европа е 25 хиляди евро, а през 2017 г. в България, то е било 118 хиляди лева. В четвъртък промените в Застрахователния кодекс ще бъдат обсъдени публично в парламента от всички засегнати страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италия се бори с последствията от наводненията
Италия се бори с последствията от наводненията
Спадът на продажбите на нови автомобили във Великобритания се забавя
Спадът на продажбите на нови автомобили във Великобритания се забавя