НОВИНИ

Граждански сдружения обжалват и цената на парното

Преди три дни две организации се оплакаха пред съда от цените на природния газ. Жалбите са изработени с помощта на юристконсултите на омбудсмана Мая Манолова.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
15:53, 13.04.2017
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Три граждански сдружения подкрепяни от омбудсмана Мая Манолова внесоха жалба срещу поскъпването на парното от април. Според жалбоподателите увеличението, освен незаконно е немотивирано.

Цената на отоплението в цялата страна беше увеличена от Комисията за енергийно и водно регулиране с между 18 и 38%. Причината е поскъпването на цената на природния газ с близо 30 на сто от април.

Преди два дни сдруженията внесоха жалба и срещу поскъпването на газа. Няма срок, в който съда да се произнесе по жалбите. Практиката обаче показва, че подобни производства се точат продължават между една и две години.

Мая Манолова, омбудсман:
Процедурата за повишаване на цената на парното започна още преди да е извършено увеличението на природния газ и в хода на самата процедура, топлофикационните дружества не бяха постъпили заявления за искане на това увеличение. На практика КЕВР служебно увеличи цената на парното в интерес на енергийните дружества. Няма значение аз какво мисля, има значение какво мислят българските граждани. Най-важното при работата на един такъв регулатор е доверието, което имат и хората и бизнеса към него. В случай, в който той постановява решения в интерес на монополите, на силните на деня, това доверие се разклаща, на практика то липсва.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БДЖ осигурява над 13 800 допълнителни места във влаковете за почивните дни
БДЖ осигурява над 13 800 допълнителни места във влаковете за почивните дни
Почина колегата Андрей Меланов Ананиев
Почина колегата Андрей Меланов Ананиев