Горещият въздух от тазгодишните рекордни жеги в Европа се движи към Гренландия, което може да доведе до рекордно топене на ледените пластове там.

© БГНЕС

Говорителката на Световната метеорологична организация Клеър Нълис, твърди, че горещият въздух от Африка е надминал миналите температурни рекорди в Европа с 2-4 градуса, което е невероятно климатично събитие. И понеже горещите вълни ще се насочат към Гренландия, на острова ще се наблюдава засилено топене на ледовете, което може да бие рекорда от 2012 година. Тогава леденият слой изтъня със скорост от няколко десетки метра на ден.

Този юли Гренландия вече е загубила 160 млрд. тона лед от повърхностите слоеве. Общата дебелина на леда достига три километра, а обемът му 2,9 млн. куб. километра. При пълно стопяване на леда в Гренландия нивото на Световния океан би се повишило със 7 метра.

Според Британското метеорологично бюро към 2050 година горещите вълни, които ще бият температурните рекорди, ще се случват всеки ден.

Втори ден термометрите в Европа сочат над 40 градуса

Втори ден термометрите в Европа сочат над 40 градуса

Европа остава в плен на горещата вълна, а термометрите продължават да отчитат температурни рекорди. В Белгия жегата взе и жертва - жена беше намерена...