НОВИНИ

Грешка в помагало за първи клас предизвика възмущение във фейсбук

Колко струва роклята на момченцето? Този въпрос от задача по математика в помагало за първи клас предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи. Провокира и проверка на Министерството на образованието. Резултатът - грешката е печатна - така твърдят от издателството. Помагалото не е одобрявано от МОН - е позицията на ведомството.

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:29, 12.02.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:00 мин.
Още

Ако панталоните на едно момче струват 10 лева, а блузата му е с 20 лева по-скъпа, то колко струва роклята му? Въпрос към първокласник, без възможно решение, отприщи хиляди коментари. Негативни. Повечето свързани с деликатната в последно време тема за третия пол и образованието на децата. От издателството са категорични - става въпрос за печатна грешка. При тиража от 2015-та я няма. Днес разбрали за нея, нищо че помагалото е преиздадено през 2017 г. Проблемът идва от картинката.

Боряна Милкоева - автор на книжки по математика: В предишния тираж на тази снимка, където е рокличката, беше момиченце, а сега е момченце. От там се е получила тази дребна невинна печатна грешка. Всичко е коригирано, но тука не е написано колко струват дрешките на момченцето.

Според Боряна Милкова - сериозният проблем с математиката не е една печатна грешка и шума около нея, а малкият брой часове по математика. Показва статистика, според която във всички държави в Европа се учи повече.Проблемът при нас бил от първи до дванайсти клас.

Боряна Милкоева - автор на книжки по математика:Децата в 10 клас имат задължително външно оценяване. Знаете на външно оценяване колко двойки пишат. Защо е така? Защото няма часове и децата не могат да се подготвят.

Затова написали писмо до Министерството с искане - часовете да се увеличат. От МОН пък очакват издателството да изтегли от пазара помагалата с грешки. Това няма да стане - предлагат друго решение.

Боряна Милкоева - автор на книжки по математика: Ще се направят едни бележки, в които ще пише ,,печатна грешка" и ще пише грешен текст и верен текст. Така че това ще се елиминира като грешка.

Същевременно от Министерството на образованието обявиха, че ще търсят по съдебен път правата си. Причината - в помагалото пише, че ведомството е одобрило книжката, а това не е така.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Собствениците на терена до Централна поща искат да го продадат на Общината
Собствениците на терена до Централна поща искат да го продадат на Общината
Камери вече следят трафика на входно-изходните точки на Пловдив
Камери вече следят трафика на входно-изходните точки на Пловдив