Колко струва роклята на момченцето? Този въпрос от задача по математика в помагало за първи клас предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи. Провокира и проверка на Министерството на образованието. Резултатът - грешката е печатна - така твърдят от издателството. Помагалото не е одобрявано от МОН - е позицията на ведомството.

Ако панталоните на едно момче струват 10 лева, а блузата му е с 20 лева по-скъпа, то колко струва роклята му? Въпрос към първокласник, без възможно решение, отприщи хиляди коментари. Негативни. Повечето свързани с деликатната в последно време тема за третия пол и образованието на децата. От издателството са категорични - става въпрос за печатна грешка. При тиража от 2015-та я няма. Днес разбрали за нея, нищо че помагалото е преиздадено през 2017 г. Проблемът идва от картинката.

Боряна Милкоева - автор на книжки по математика: В предишния тираж на тази снимка, където е рокличката, беше момиченце, а сега е момченце. От там се е получила тази дребна невинна печатна грешка. Всичко е коригирано, но тука не е написано колко струват дрешките на момченцето.

Според Боряна Милкова - сериозният проблем с математиката не е една печатна грешка и шума около нея, а малкият брой часове по математика. Показва статистика, според която във всички държави в Европа се учи повече.Проблемът при нас бил от първи до дванайсти клас.

Боряна Милкоева - автор на книжки по математика:Децата в 10 клас имат задължително външно оценяване. Знаете на външно оценяване колко двойки пишат. Защо е така? Защото няма часове и децата не могат да се подготвят.

Затова написали писмо до Министерството с искане - часовете да се увеличат. От МОН пък очакват издателството да изтегли от пазара помагалата с грешки. Това няма да стане - предлагат друго решение.

Боряна Милкоева - автор на книжки по математика: Ще се направят едни бележки, в които ще пише ,,печатна грешка" и ще пише грешен текст и верен текст. Така че това ще се елиминира като грешка.

Същевременно от Министерството на образованието обявиха, че ще търсят по съдебен път правата си. Причината - в помагалото пише, че ведомството е одобрило книжката, а това не е така.