Шведската екоактивитска Грета Тунберг пое на трансатлантическо плаване от Великобритания до Ню Йорк, където ще присъства на конференцията за климата. 16-годишното момиче ще прекоси океана с енергийно независима яхта. Пътуването ще продължи 2 седмици.

© БГНЕС

Нулев комфорт за постигане на нулеви вредни емисии. Това е поредната мисия, в която се впусна 16-та годишната Грета.

Грета Тунберг: На никого не казвам какво да прави. Но аз реших да направя това пътуване, защото го искам и защото съм от малкото хора на света, които могат да го направят.

Грета е съпровождана от баща си и телевизионен оператор. Те пътуват с 18 метрова яхта, на която няма баня и тоалетна. Плавателният съд се движи само с енергия от слънцето и водата.

Съвременната "Пипи", както е наричана Грета започна стачката си за спасяването на климата преди година - като отказа да ходи на училище.

Грета Тунберг: На 20 август се навършва точно година. Не знам как ще празнувам, но със сигурност ще си мисля за годишнината.

За една година Грета успя да обиколи повечето европейски държави, да присъства на повечето големи екологични конференции и да спечели милиони последователи.

В Ню Йорк, младата шведка ще произнесе реч на конференцията на ООН, на която ще присъстват държавни и правителствени лидери.