НОВИНИ

Григор Димитров вече е №3 в света на тениса

Българинът спечели турнирът на осемте най-добри в света на тениса, след като късно снощи на финала, пред 17 хиляди зрители в О2 Арена в Лондон, се наложи над белгиеца Давид Гофен с 2:1 сета.

bnt avatar logo
от БНТ
12:26, 20.11.2017
32398
Чете се за: 01:54 мин.
У нас

Двубоят започна трудно за Григор, който изостана на два пъти в резултата в първия сет преди да осъществи пълен обрат в него за 7:5. Белгиецът отвърна с победа във втория с 6:4, но Димитров показа по-голяма воля, характер и майсторство и в крайна сметка след битка продължила два часа и половина триумфира след 6:3 в решителната трета част.

Феноменалният успех на българина бе подплатен от 5 победи в 5 двубоя в английската столица, което му донесе 1500 точки и рекордното трето място в световната ранглиста, в която отстъпва единствено на Рафаел Надал и Роджър Федерер. Той спечели и 2 милиона и 500 хиляди долара от наградния фонд, както и сърцата на милиони фенове по света останали без дъх от изключителната му игра.

Григор Димитров: Много неща се случиха в тази среща. Важно беше, че се справих с напрежението в първия сет и успях да го спечеля. Трябва да поздравя Давид. Той направи много силно представяне в този турнир. Радвам се, че запазих спокойствие през двубоя, което много ми помогна. На първо място аз се радвам, че успях да се класирам за този турнир. Наистина е много специално, че дори стигнах до триумф тук. Сега ми предстои да си почина и да се замисля какво трябва да подобря.
;

Значимостта на успеха на Григор личи и от това, че вчера милиони българи бяха обединени от невероятана игра на 26-годишната ни звезда в тениса. Президентът на България Румен Радев поздрави Димитров във фейсбук, а социалните мрежи бяха залети от суперлативи за представянето на Гришо - от най-добрата ни тенисистка при дамите в последните години Цветана Пиронкова до световни величия в тенис като Борис Бекер. В родния град на Димитров Хасково, атмосферата по време и след финала срещу Гофен беше впечатляваща, а може би най-важното е ефектът, който триумфа на Гришо има върху децата.

Григор Димитров: Сълзите в очите ми бяха заради присъствието на моите родители тук. Печелил съм и други турнири пред тях, но този е толкова специален. Това определено е едно от най-добрите изживявания в кариерата ми и се надявам, че предстоят още много подобни. Изминалите две седмици бяха може би най-страхотните в живота ми.
;

Сега за Димитров предстои кратка почивка преди той и екипът му да започнат подготовка за новия сезон. Разбира се акцентът в началото на сезона ще е участието на Димитров на Откритото първенство на Австралия през януари, а непосредствено след това българските привърженици отново ще имат възможността да видят Григор Димитров у нас по време на турнира София Оупън 2018, който Българската национална телевизия ще излъчи за трета поредна година.


;

Интересно е, че още през 2014-та година друга световна звезда на тениса Слободан Живойнович определи, че мястото на Гришо е сред първите трима. Настоящият почетен председател на Сръбската тенис федерация и член на Комисията за "Купа Дейвис" към Международната централа сподели това само пред камерата на БНТ и журналиста от спортната ни редакция Ваня Дерменджиева.

Слободан Живойнович: Вие имате Григор Димитров и мисля, че в скоро време ще бъде един от тримата или четиримата играчи в света. Много ми допада как играе и мисля, че неговото време идва. Само да има здрав разум - да е разбрал какво е професионализъм. Много ми харесва начинът, по който играе, и очаквам тази година да се нареди до първите трима играчи - до Джокович, Надал и Федерер и пред Мъри. Пожелавам му щастие.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха коледните базари във Виена (СНИМКИ)
Откриха коледните базари във Виена (СНИМКИ)
Провал за съставяне на управляваща коалиция в Германия. Какво следва?
Провал за съставяне на управляваща коалиция в Германия. Какво следва?