Ръст на заболелите от грип в страната. От днес в грипна епидемия са областите Стара Загора, Бургас, Шумен и Силистра. И в други области се очаква да бъде обявена. Наблюдава се предимно щамът „Мичиган", който наподобява свинския грип.

Стара Загора Бургас Шумен Силистра

В Старозагорска и Бургаска област учениците излизат в грипна ваканция от утре до края на седмицата. От утре и учениците в Силистра ще си остават в къщи.

Преустановяват се детските и женските консултации, свижданията в болниците и профилактичните имунизации. Лекарите са категорични, че за да не се стига до усложнения, ако ни повали грипния вирус, трябва да се вземат мерки веднага.

д-р Георги Миндов - председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари: При едни симптоми на грип. А те са рязко начало, висока температура, мускулно-ставни болки, главоболие и т.н. Трябва до 24 часа, ако е възможно, ако действително това е грип - трябва да се започне противовирусно лечение. То е специфично, с препарати, които са само по лекарско предписание, които не са евтини. И пак по лекарска преценка. Но тука разликата от всяка една бактериална инфекция, която антибиотик може да се включи винаги на последващ етап - дори след 10 дни, протрахирано боледуване - антивирусния препарат трябва да се започне от 24 до 48 часа.