НОВИНИ

Грипна епидемия е обявена в 4 области на страната

Грипна епидемия е обявена в 4 области на страната - Бургас, Силистра, Стара Загора и Шумен. Забранени са детските и женски консултации, плановият прием в болниците и профилактичните прегледи. Учениците от 137 училища в Бургаска област са във ваканция до края на седмицата.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:16, 15.01.2019
Чете се за: 00:52 мин.
Още

Специализираната болница за лечение на пневмонии в Бургас разполага с 67 легла, а до момента са приети 53-ма пациенти с усложнения след грип.

д-р Евелина Трошанова, директор на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания - Бургас: Айтос са пълни нямат свободни легла и тъй като те разполагат с много по-малко пневмологични легла от нас. За това си позволих да съобщя, че увеличаваме броя пневмологични легла в областта с 5.

Повечето пациенти с пневмонии са на средна и по-напреднала възраст, твърдят от болницата.

д-р Евелина Трошанова - директор на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания - Бургас: Рязко се увеличи престоят на пациенти тук, защото в регламентирания 6-7 дневен курс не можем да ги оправим и се продължава по-дълго време лечението.

Въпреки че областите Шумен, Стара Загора и Силистра са в грипна епидемия от днес, ваканцията за учениците там започва от утре. Детските градини и ясли в Силистра няма да излизат във ваканция, но няма да допускат болни деца.

Вичка Вълкова, мед. сестра в ОДЗ „НАРЦИС": Задаваме въпросите имат ли хремичка, кашлица, температурка и разчитаме най-вече на доблестта на родителите.
;

Едва 250 души от област Силистра са се ваксинирали срещу грип. Сред тях е семейството на Вяра Ганева.

Вяра Ганева: Нямаме такива големи заболявания - понякога има температура, кашлица, но те преминават леко при нас.

В случай, че се разблеем от грип лекарите съветват

д-р Дима Христова, педиатър, общопрактикуващ лекар: Вкъщи на топло на легло, плюс медикаментите, изписани от личния лекар.

Очаква се до края на седмицата грипът да обхване още райони на страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хаос и катастрофи по пътищата заради снега в Русенско
Хаос и катастрофи по пътищата заради снега в Русенско
Комисията по отбрана гласува „за“ преговори със САЩ за F-16
Комисията по отбрана гласува „за“ преговори със САЩ за F-16