НОВИНИ

Почти цяла България е в грипна епидемия, от днес е обявена и в Монтана

От днес грипна епидемия е обявена и на територията на област Монтана. Учебните занятия в училищата в областта се преустановяват до 4 февруари.

bnt avatar logo
от БНТ
06:21, 29.01.2019
Чете се за: 00:41 мин.
Още
Така вече 24 са областите, обявили грипна епидемия. Голяма част от тях удължиха срока на предварително обявената епидемия, продължава и принудителната ваканция за децата. Близо 1 400 са затворените учебни заведения в страната. По думите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, пикът на грипа ще бъде през тази седмица.

проф. д-р Йото Йотов, УМБАЛ "Света Марина"- Варна: Грипната епидемия има двустранен ефект. От една страна, усложненията на грипа са тези, които водят до фаталните изходи. От друга страна, грипа и всяко едно такова тежко инфекциозно заболяване води до усложняване на самите сърдечно-съдови заболявания. Ето защо в препоръките на Европейското и на Българското дружество по кардиология ние горещо препоръчваме, там където няма контраиндикации, пациентите със сърдечно-съдови заболявания да се ваксинират срещу грип, срещу кокова инфекция, за да се предпазят от именно тези тежки усложнения на грипа.

Безплатни прегледи и консултации за пациенти със съмнения за грип ще има днес във Военномедицинска академия в София. Кабинетът е със статут "спешен" и пациентите не е необходимо да минават през личния лекар. Изисква се обаче предварително записване. Болните ще бъдат консултирани от специалисти от Катедрата по инфекциозни болести към ВМА от 09:00 до 14:00 часа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стрелба в Хюстън: Петима полицаи са ранени, двама цивилни - убити
Стрелба в Хюстън: Петима полицаи са ранени, двама цивилни - убити
Жълт код за обилни валежи в 5 области на Югозападна България
Жълт код за обилни валежи в 5 области на Югозападна България