Обявиха грипна епидемия в област Пазарджик. Заболеваемостта е 255 на 10 хиляди души. Учениците ще са в грипна ваканция от 19 до 23 януари включително. Грипът е тип Бе "Ямагата".

Пазарджик

Проверка е показала, че 30% от учениците в областта днес са отсъствали от училище поради болест, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Във вторник лекари и специалисти ще заседават отново и ще решат дали ваканцията на учениците не трябва да се удължи и след 23 януари. Прекратени са женските и детски консултации, отлагат се плановите операции. Лекарите съветват при първите симптоми да се търси медицинска помощ.

Д-р Красимир Кулински – общопрактикуващ лекар в Пазарджик: "Да не се самолекуват. Задължително по най-бързия начин в първите часове на работния ден да ни посетят, когато имат някакво съмнение, че имат грип. А за да имат грип, трябва да имат висока температура, болки по мускули, стави, глава, да им се гади, да им се повръща, трудно да стават и най-важното да е започнало внезапно. Препоръчваме на пациентите веднага да ни посетят, защото ранното започване на лечението гарантира за 24 часа до 48 часа оздравяване на пациента."