НОВИНИ

Грипната ваканция е административна тежест за учителите

Грипна ваканция е обявена в повечето училища в България, грипната епидемия обхвана повече от половината страна. И ако за учениците неочакваната ваканция е повод за радост, то за учителите е административно бреме. По време на грипните или дървените ваканции преподавателите трябва да излизат в отпуск, а дните са за сметка на годишната полагаема почивка. За членовете на учителските синдикални организации обаче има допълнителни 5 дни, които може да се ползват при непредвидени ваканции като тази.

bnt avatar logo
от БНТ
08:55, 26.01.2019
9461
Чете се за: 00:59 мин.
Още

Димитър Янакиев е преподавател по физическо възпитание и спорт. Всеки път, когато се обяви грипна или дървена ваканция, той ползва допълнителните дни като член на една от синдикалните организации в училището.

Димитър Янакиев, учител: При всяка ваканция си пускам годишния отпуск, който е 48 дена, плюс допълнителните от синдикатите дни. Естествено тези, които са членове, имат своите преимущества и облаги като този допълнителен отпуск.

Така той не губи дни от годишната си отпуска и има пълноценна почивка.

Във Варна има три учителски синдиката и в тях членуват над половината от преподавателите в града. Когато има грипна или дървена ваканция, за тях може да се пусне обща заповед за ползване на допълнителните дни.

Петко Петков, директор на СУ "Свети Климент Охридски" - Варна: Останалите имат право на избор. Могат да си пуснат и те вече трябва да си пуснат от платения годишен отпуск индивидуално или да идват на работа.

Според някои преподаватели това е дискриминация, защото синдикатите трябва защитават правата на бранша, а не само на тези, които членуват в организациите им. Синдикалистите обаче казват друго.

Веселин Рашев, Синдикат на българските учители-Варна: Членството в синдиката е доброволно и всеки, който желае, може да членува, може и да не членува. Няма никаква дискриминация. Всичко е уредено в закона.
Петко Петков, директор на СУ "Св.Климент Охридски"-Варна: Това е въпрос на личен избор и всички го знаят прекрасно. Мисля, че учителите все пак са интелигентни хора и могат да си преценят какво да изберат.

И ако децата се радват на дните без уроци и домашни, учителите, макар и в отпуск, продължават да работят у дома. Сега те трябва да решат как да променят учебните планове, за да наваксат пропуснатото време.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Област Кърджали е с най-сериозен недостиг на лични лекари
Област Кърджали е с най-сериозен недостиг на лични лекари
Съветът за сигурност на ООН ще заседава за ситуацията във Венецуела
Съветът за сигурност на ООН ще заседава за ситуацията във Венецуела