НОВИНИ

Д-р Ангел Кунчев: Другата седмица още области ще бъдат засегнати от грипа

Към момента средно за страната сме достигнали 150 на 10 000 заболели от грип, което все още е под епидемичните нива, но има отделни области, като тези, в които е обявена грипна епидемия, където заболяемостта е 300-400 на 10 000. Това заяви в студиото на "Още от деня" д-р Ангел Кунчев главен държавен здравен инспектор. По думите му още от другата седмица ще бъдат засегнати вероятно още области. Най-близко по данни са Ямбол, Перник, Пазарджик, където заболяемостта е най-висока спрямо другите райони.

bnt avatar logo
от БНТ
19:06, 15.01.2019
Чете се за: 00:52 мин.
Още

По данните от днес и вчера Ямбол са на ръба на епидемията, заяви д-р Кунчев. Той обобщи данните на заболелите от грип до момента в страната, като средно те са 150 на 10 000. Това все още е под епидемичните нива, но има отделни области, където тя е 300-400, а в отделни дни се хваща заболяемост към 600-700 на 10 000, което е огромна цифра. В тези дни натискът върху системата е доста голям.

"За да се разпространява толкова бързо, основна роля играе много ефективният му начин на предаване. Това, че само докато говориш, кихаш и кашляш може да заразиш хора на 2-3 метра около теб и дори повече - и му дава голямо предимство. Специално при кихавицата, достига дори до 3 и 3.5 метра.", каза д-р Кунчев.

Той разясни още, че настинката се различава от грипа по това, че при нея нещата започват с хрема, запушен нос, кашлица, кихане. При грипа водещи са симптомите главоболие, температура, отпадналост, болки по мускулите и ставите.

"Почти всички видове грип се развиват в рамките на 4-5 дни, най-много до седмица. Нашето внимание е повече насочено към тези групи, които са по-податливи на усложнения и при които една грипна инфекция може да е по-опасна и заради това стремежът ни е да ги предпазим", каза главният държавен здравен инспектор.

Основната грешка по думите му е подценяването на заболяването. При едно нормално протичане на грипа, при добре чувстваш се организъм, човек се справя до 4-5 дни. Когато това не стане, трябва да се потърси лекар, съветва д-р Кунчев.

Вижте целия разговор във видеото



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
20 години от въвеждането на еврото
20 години от въвеждането на еврото
ДРУГИТЕ новини: Лунна реколта
ДРУГИТЕ новини: Лунна реколта