НОВИНИ

Грижа за възрастните хора в Северозападна България

Неправителствена организация се опитва да промени към по-добро живота на десетки възрастни хора в най-бедния регион на Европа - Северозападна България. От няколко години Фондация „Проект Северозапад" доказва, че грижата за възрастните е не само социална дейност, но и кауза за достоен живот.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
09:32, 30.03.2019
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

След проучване на условията и потребностите в областите Монтана и Враца, доброволците от „Проект Северозапад" решили да стартират дейността си в община Мездра. Започнали с безплатни прегледи от столични лекари по селата, а от три години осигуряват домашни помощници за самотноживеещи възрастни хора.

Яна Рупева, директор на Фондация „Проект Северозапад": На заключителен етап сме да стартираме социална кухня, част от домашен патронаж. Имаме склад за дарена храна, съвместно с Българска хранителна банка, който е лицензиран и оборудван. Средствата са дарителски, имаме голяма подкрепа и от корпоративни, и от индивидуални дарители.

Лентата на новата кухня в село Лютиброд ще режат след Великден. От община Мездра предоставили за целта сградата на бившата детска градина, оборудването е осигурено от дарители, а ремонтът се извършва от доброволци.

Яна Рупева, директор на Фондация „Проект Северозапад": В съседното помещение ще има трапезария. Идеята е възрастните хора, поне от Лютиброд, да седнат да си изгледат сериала, да пият кафе, а внуците им да поиграят на двора.

Любомир е един от тримата асистенти във фондацията, които се грижат за общо 19 възрастни. Години наред е бил безработен и когато му предложили тази работа, веднага се съгласил. Сега е помощник на 8 баби от балканското село Игнатица.

Любомир Цветков, личен асистент: Те са много доволни, имат ми доверие, пазарувам им каквото ми кажат, ходя да им вземам лекарствата от Мездра.

80-годишната Цветана Радкова живее сама и има нужда от ежедневна грижа, защото не може да си купи дори хляба, след като паднала през зимата и си счупила ръката.

Цветана Радкова: Щом го викна за нещо: Ела, Любчо ми помогни, веднага идва момчето. С него съм свикнала и ми много помага.

Сега от фондацията имат нужда от още дарения, защото през май парите за личните асистенти свършват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
20 семейства от Пловдив остават без дом
20 семейства от Пловдив остават без дом
Офисите на Агенцията по вписванията ще работят извънредно днес и утре
Офисите на Агенцията по вписванията ще работят извънредно днес и утре