НОВИНИ

Гръмотевица затвори пещерата „Орлова чука”

Пещерата Орлова чука, която е втората по големина в България, е затворена за посетители четвърти ден, защото гръмотевица е поразила района. Електрическата инсталация е изгоряла и в пещерата няма осветление. Очаква се аварията да бъде отстранена утре.

bnt avatar logo
от Даниела Димитрова
19:43, 06.07.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

В разгара на туристическия сезон пещерата, която е убежище на 14 вида прилепи, включени в Световния червен списък, тъне в мрак. Гръмотевицата е паднала на паркинга до хижата, но понеже е имало стари открити елементи от осветлението, е изгърмяла цялата инсталация.

Божидар Борисов – кмет на Община Две Могили: „Учудващо и за мен една гръмотевица нанесе поражения и на хижата, и на барчето, и на самата пещера. Трябва да бъде сменен самият трансформатор.”

Той обаче се намира в полето и, за да стигнат до него екипите на енергото, се наложило блоковете първо да бъдат ожънати. След отстраняването на повредата пещерата отново ще започне да посреща посетители, които се увеличават с всеки изминал сезон. Пътят към Орлова чука, който не е ремонтиран от 20 години, е тесен и неудобен за автобусите с туристи. Паркингът е недостатъчен, липсват екопътеки и велоалеи в района.

Божидар Борисов: „Самото изграждане на този път, който е 4 километра, ще изисква един милион. Това е доста висока сума за Община като Две могили.”

И тъй като пътят води само до пещерата, Община Две Могили не може да кандидатства за средства по европроекти. Единствената надежда е парите да бъдат осигурени чрез трансгранично сътрудничество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
500 жени от Венецуела щурмуваха затворената граница с Колумбия
500 жени от Венецуела щурмуваха затворената граница с Колумбия
Европарламентът одобри предложението за обособяване на гранична служба на Съюза
Европарламентът одобри предложението за обособяване на гранична служба на Съюза