Гробницата на Тутанкамон в Долината на царете беше отворена изцяло за посещения след 10-годишна реставрация, съобщи в. "Дейли мейл".

Специалисти на института по консервация "Гети" са почистили фреските в гробницата, но са решили да оставят серия от загадъчни "тъмни петна", които са били по стените още през 1922 г., когато археологът Хауърд Картър я отваря.

Петната са микробиологични. Съществуваха опасения, че те може да се разрастват. Специалистите направиха ДНК и химически изследвания и установиха, че организмите са мъртви и вече не са заплаха. Тъй като петната са проникнали в слоя боя, те са оставени, защото премахването им би увредило фреските.

Маската на Тутанкамон отново в музeя в Кайро след реставрация

Маската на Тутанкамон отново в музeя в Кайро след реставрация

Прочутата маска на Тутанкамон отново е изложена в музея в Кайро след реставрация, продължила два месеца.

След като Хауърд Картър отваря гробницата, той 10 години каталогизира съкровищата в нея и премества голяма част от тях. Те са стабилизирани и съхранявани в подходяща среда. Самата гробница обаче се превръща в атракция за туристите. От тях се натрупва влага, въглероден двуокис, прах. Прахът създава сив слой по стените. Фреските се увреждат и физически - от драскотини и търкане, където туристите имат достъп, или пък от снимачните екипи.

Реставрирането на гробницата започва през 2006 г. В гробницата още се съхраняват мумията на Тутанкамон, саркофагът от кварцит с гранитния капак, поставен на пода, позлатеният дървен ковчег. Оставени са и фреските в погребалната камера, които показват живота на фараона и смъртта му.