НОВИНИ

Гърците се разгневиха и на правителството на Кирякос Мицотакис

Проектозакон за ограничаване на правото на стачка и промени в трудовото законодателство доведе до транспортна блокада на страната. Синдикатите заплашват, че ще продължат със стачките. Искат незабавно оттегляне на промените в закона.

bnt avatar logo
от Катя Пеева, корес. на БНР
17:45, 24.09.2019
Чете се за: 00:33 мин.
По света
гърците разгневиха правителството кирякос мицотакис

Законопроект на консервативното правителство в Атина вдигна на крак синдикатите. В парламента се обсъжда премахване на колективните трудови договори, на фиксираната минимална работна заплата и ограничаване на стачките.

Само вероятността да се приеме този закон предизвика днешната национална стачка. Моряци и пристанищни работници спряха фериботите и товарните кораби. По пристанищата чакат туристи и хиляди ТИР-ове. Трафикът в градовете е изпитание за шофьорите.

Не се движат градските автобуси, тролеи. Метрото в Атина е с почасово прекъсване. Затвориха банки, училища, общински служби. Държавните болници са на режим - само спешни случаи. Медиите си позволиха само три часа протести, за да отразят стачката. Гневът на гърците достигна и правителството на Мицотакис.

Георгиос Стефанакис, готвач: Това е ужасен закон, недемократичен - той дава всичко на работодателите - данъчни облекчения; Могат да намаляват заплащането, когато поискат.

Синдикатите предупреждават, че това е само началото на протестите. Опозицията подкрепя недоволството и няма да гласува закона в парламента.

Стачката приключва утре в 6 ч. сутринта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младежи от ВМРО поискаха ВСС да инспектира освобождаването на Полфрийман
Младежи от ВМРО поискаха ВСС да инспектира освобождаването на Полфрийман
Великобритания плаща за връщане на клиенти на Томас Кук
Великобритания плаща за връщане на клиенти на "Томас Кук"