57.1 % от гърците вярват, че решението на спора за името ще бъде по-близо до македонската позиция, а само 26.9% – по-близо до гръцките "червени линии", 16% не могат или не искат да отговорят на този въпрос. Това показват данните от изследване, проведено за гръцката телевизия "Action 24". В него е направен специфичен анализ според политическата ориентация, възраст, пол, място на пребиваване, ниво на образование и др.

От тези 57.1%, което са отговорили, че решението ще бъде по-близо до македонските искания, мнозинството /74.5%/ на последните парламентарни избори през септември 2015 г. са гласували за опозиционната „Нова демокрация“, а 39.7% за СИРИЗА. Почти 7 от 10 запитани, които вярват, че решението ще бъде в полза на Македония, се определят като десни или радикални десни. По отношение на пола разликата между мъжете и жените е едва 2.7%, а 64.1% имат висше образование.

Проучването също така показва, че при едни евентуални избори „Нова демокрация“ ще има двуцифрена преднина пред управляващата СИРИЗА, а разликата между тях е 10.2%. Коалиционните партньори в правителството остават извън парламента, а профашистката "Златна зора" има стабилен рейтинг.

По-конкретно за „Нова демокрация“ са заявили, че ще гласуват 29.4 на сто от анкетираните, за СИРИЗА - 19.2%, за Движение за промяна (ПАСОК, Демократична левица, Потами) - 10.2%, за Златна зора - 7.2%, за Комунистическата партия на Гърция - 6.3%, за Съюза на центристите - 2.7 %, а за сегашния коалиционен партньор на премиера Ципрас „Независими гърци“ на министъра на отбраната Панос Каменос – едва 2,5%.

Ако в неделя се проведат избори, 7 от 10 гърци (73.3%) смятат, че „Нова демокрация“ ще бъде първа политическа сила, а 18.7% са отговорили, че СИРИЗА ще спечели. На въпроса кой е по-подходящ за премиер на Гърция, 40% от анкетираните избират лидера на „Нова демокрация“ Кирякос Мицотакис, 21.9% - Алексис Ципрас, а 36.8% нито един от двамата.

Допитването до общественото мнение е проведено от 6 до 8 март от агенция "Rass" за гръцката телевизия "Action 24". В него са участвали 1002 респонденти от цяла Гърция