В гръцкия парламент започнаха обсъжданията на договора от Преспа между Атина и Скопие. Ключовото гласуване за новото име на Македония е в четвъртък.

Какви са нагласите сред депутатите - вижте повече от кореспондента на БНР Катя Пеева.

Започна финалът към ратифициране на споразумението от Преспа. Пълна поляризация на мнения и позиции в гръцкия парламент е отражение на разделението сред гърците.

Правителството и лично премиерът Ципрас не успяха да убедят гърците, че договорът със Скопие не е израз само на двустранни отношения, а е гарант за сигурността на Балканите. Всички проучвания са категорични -70% от гърците са против името Северна Македония.

Днес текат дебатите в комисията по външна политика и отбрана. СИРИЗА не владее мнозинство както в комисията, така и в парламента. Според парламентарната процедура в четвъртък късно вечерта се очаква решаващия вот на депутатите. Спорът от десетилетия между Атина и Скопие ще се реши с вота на независими депутати.

Организаторите на протестите "Македония е Гърция" отново призовават за демонстрация пред парламента в четвъртък, когато депутатите ще гласуват.

Десетки ранени на митинг в Атина срещу Споразумението от Преспа

Десетки ранени на митинг в Атина срещу Споразумението от Преспа

Хиляди гърци демонстрираха в Атина срещу Споразумението от Преспа, което предвижда промяна на името на Македония. Митингът беше организиран, след като...