НОВИНИ

Гърция е напълно блокирана от обща национална стачка

48-часова стачка започват болничните лекари в Гърция срещи новите мерки за икономии, договорени от правителството с кредиторите на страната. Те се включват към стачката на журналисти и служители на фериботите, които започнаха вчера. Гърция спря днес, няма достъп до островите нито по въздух, нито по море, предаде кореспондентът на БНР Катя Пеева.

bnt avatar logo
от Катя Пеева
07:04, 17.05.2017
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Днес за 4 часа стачкуват авиодиспечерите, това означава, че има отменени много полети. В Атина метрото ще се движи с почасово прекъсване.

Градският транспорт също не се движи. Пълен хаос е по пътищата. Лекарите ще приемат само по спешност. Затворени остават магазини и аптеки.

Мерките трябва да бъдат приети, защото за Гърция няма друг път, но социалното недоволство е много силно.

;

Лекарите обвиняват правителството, че новите мерки не само ще доведат до орязване на пенсиите, но и до уволнения и съкращения в здравната система. Стачката в болниците съвпада с общата стачка на двете най-представителни синдикални централи в страната. Тридневните протести стават в момент, когато в парламента текат дебати по законопроекта с новите мерки за икономии.

В рамките на предварителното споразумение, постигнато с кредиторите в началото на месеца правителството прие да плати над 3 милиарда евро, като събере тези средства от съкращения на пенсии и от данъци. Законопроектът трябва да бъде гласуван утре, а окончателното споразумение по тези мерки трябва да бъде финализирано до срещата на Еврогрупата на 22-ри май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приеха спасителен план за болницата в Карлово
Приеха спасителен план за болницата в Карлово
 ЕП ще изслуша Мария Габриел през юни
ЕП ще изслуша Мария Габриел през юни