НОВИНИ

Гърция е скована от 24-часова стачка заради нови бюджетни съкращения

Гърция е скована от 24-часова стачка заради поредните съкращения на бюджетните разходи, които се очаква да бъдат приети от парламента под натиска на международните кредитори. Многохилядни протести организираха синдикатите в Атина и Солун.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
19:21, 14.12.2017
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Драстично намаляване на пансиите и увеличаване на данъците, за да се гарантира бюджетен излишък и достатъчен растеж на икономиката догодина в изпълнение на условията на международните кредитори. С това, според стачкуващите днес в обществения сектор в Гърция, правителството на Алексис Ципрас е напът да разпали бунт срещу себе си.

"Бедност, данъци, безработица. Стигнахте границата!" пишеше на някои от транспарантите на протестиралите днес най-малко 20 хиляди души в Атина и Солун.

Йоргос Йоргакопулос, синдикалист: "Бедност, безработица, високи данъци, политика на икономии. Това не може да продължава повече. Обществото трябва да се обедини и да се бори срещу тази политика. Защото правителството и политиците хем критикуват кредиторите, хем после гласуват всичко."

"Или сте с капитала, или с работниците", скандираха по команда от организаторите си членовете на комунистическия профсъюз. Наред с бюджетните ограничения, част от планираните нови мерки са законови ограничения на правото на синдикатите да организират стачки и разширяване на възможностите на работодателите да уволняват работници. Недоволни за пореден път обаче са и пенсионерите.

Янис Гогулис, пенсионер: "Нямаме какво да ядем. Какво още могат да ни вземат? Няма работа, няма пенсии, нищо няма. От нас се иска да плащаме, но откъде вече да вземем пари, за да го правим."

Заради стачните действия транспортът в Гърция днес беше парализиран. Влаковете и фериботите спряха. Полетите по вътрешните линии също бяха засегнати. Протестираха и студенти, медици и учители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дупница  с богата коледна украса
Дупница с богата коледна украса
Путин на годишната пресконференция: С Тръмп си говорим на малки имена
Путин на годишната пресконференция: С Тръмп си говорим на малки имена