Гърция и Китай подписаха споразумение за съвместно участие в китайски транспортен мегапроект. В рамките на следващите 5 години се предвижда сътрудничество в редица области, сред които туризъм, технологии, спорт и други. Проектът „Един пояс, един път“ е част от амбициозен икономически план на Китай, а Гърция е първата балканска държава, която се включва в него.

„Един пояс, един път“ или Новият път на коприната - китайски мегапроект на стойност над 1 трилион долара.

Основната цел е изграждане на единен транспортен коридор за сухопътно и морско движение на китайски стоки, както и засилване на присъствието на Китай на световните пазари. Гърция стана първата балканска държава, която се включва в инициативата. Предвижда се сътрудничество в областта на търговията, финансовия сектор, туризма, културата.

Гръцкото пристанище Пирея вече е врата на китайските стоки по пътя им към Европа.

Ван И, външен министър на Китай: За нас проектът е от огромно значение и не правим разлика между развити и развиващи се държави. Във време, в което протекционизмът е във възход, участието в този проект е ясна заявка, че една държава е отворена към света.
© БНТ
Гръцкият премиер Ципрас обяви началото на нова гръцка ера

Гръцкият премиер Ципрас обяви началото на нова гръцка ера

Освобождение. Така премиерът на Гърция Алексис Ципрас нарече излизането на страната му от продължилите 8 години спасителни програми за икономиката й....

Дни след като Атина излезе от спасителната си програма, гръцкият външен министър не скри задоволството си, че сега вече страната му има възможност за повече износ към Китай.

Никос Кодзиас, министър на външните работи на Гърция: Ние сме две държави, двама души, двама министри, които си имат пълно доверие и работят добре заедно. Другото важно нещо е икономиката, а ние имаме много какво да научим от Китай.

Новият път на коприната свързва Китай с над 200 държави и 600 пристанища, като го превръща в държавата с най-добре развити връзки по море.

След срещат "16+1" в София: Център за партньорство между Източна Европа и Китай

След срещат "16+1" в София: Център за партньорство между Източна Европа и Китай

България поема водеща роля в създаването на Глобален център за партньорство между държавите от Централна и Източна Европа и Китай. За това се договори...