НОВИНИ

Гърция и Македония постигнаха напредък по спора за името на Македония

В София лидерите на Гърция и Македония постигнаха напредък по спора за името на Македония - едно от условията поставено от Атина пред Скопие за приемането им в Съюза. В София видяхме заедно рамо до рамо и лидерите на Сърбия и Косово, въпреки обтегнатите им отношения.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова Екип на "По света и у нас"
20:05, 17.05.2018
Чете се за: 02:01 мин.
У нас

Усмихнати се здрависват, прегърнати са се запътили към тежките разговори на четири очи. Дългоочакваната новина за решение на спора за името между Гърция и Република Македония така и не дойде. След разговорите македонският премиер обяви, че приятелството между Гърция и Македония е станало по-силно днес на срещата в София.

Зоран Заев, министър-председател на Република Македония: На днешната среща с премиера на Република Гърция, приятелят на Македония - Алексис Ципрас, заедно констатирахме постигнатия напредък в процеса на търсене на решение за спора около името на нашата държава. Заедно с Ципрас разгледахме възможните опции за креативни решения, които македонската страна предложи в последната фаза от преговорите. Следват консултации с релевантните политически фактори в двете държави.

Постигнахме напредък, но не можем да говорим за решение, заяви от своя страна гръцкия премиер Алексис Ципрас.

Алексис Ципрас - министър-председател на Гърция: Обсъдихме едно конкретно предложение, което би могло да е приемливо и за двете страни. Зад гърба ни остана много, но все още имаме път да извървим. Разглеждаме всички детайли стъпка по стъпка. И двамата бихме искали да постигнем резултат за срещата на върха през юни.

В София днес премиерът Бойко Борисов и германският канцлер Ангела Меркел успяха да съберат заедно и лидерите на Сърбия, и на Косово. Този жест дава енергия на диалога между Прищина и Белград, заяви косовският президент Хашим Тачи и каза още, че нова фаза от преговорите с Белград трябва да започне през идните седмици.

Хашим Тачи - президент на Косово: Храня рационален оптимизъм за този процес. Но той няма да е лесен нито за Косово, нито за Сърбия. Имаме пълно доверие в подкрепата на Могерини и на страните членки. Трябва всички да сме честни към нашите граждани и да им кажем, че няма алтернатива на споразумение за помирение и добросъседство между нашите страни. Всеки, който се противопоставя на такова споразумение, всъщност е против трайния мир и стабилност в региона.

Вчера сръбският президент Александър Вучич обвини Косово, че не спазва Брюкселското споразумение, което цели нормализиране на отношенията между Белград и Прищина. Документът се състои от 15 точки, най-вече посветени на организацията и пълномощията на сръбските общини в Северно Косово.

Александър Вучич президент на Сърбия: Това е Брюкселското споразумение. От тази страна Сърбия е изпълнила своите ангажименти изцяло, значи нашата дума значи нещо. Единственото, което сме поискали, е и първите шест точки да бъдат изпълнени. Това е единственият ангажимент на другата страна. Но не искам да завършвам с лош тон, защото заради нас самите трябва да оправим отношенията си с албанците. Ако не разрешим това, ще имаме безброй проблеми в следващите години - от това, че вратата на Европейския съюз ще се затвори за нас, до това, че няма да имаме такова икономическо развитие.

Вучич изрази надежда, че Сърбия ще има достатъчно сили да реши проблема с Косово. Стимул в тази посока може да са и 10-е милиарда допълнителни европейски инвестиции, предвидени за инфраструктура, модерни пътища и дигитална мрежа. Пакетът беше предложен днес от председателя на Европарламента Антонио Таяни.

Антонио Таяни - председател на ЕП: Западните Балкани са Европа, но ако тези държави искат да са пълноправни членки на ЕС, те трябва да уважават и нашите правила. Има основни принципи, на които държим - срещу корупцията, за върховенството на закона, за свободата на медиите, и всички други устои на ЕС. По никакъв начин не стоим като препятствие, всъщност помагаме да се върви в европейската посока.

На следващата среща на върха през юни се очаква европейските лидери да дадат своя глас по препоръката на Еврокомисията за начало на преговори за членство с Албания и Македония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карадайъ: ДПС отдавна настоява за присъединяването на Западните Балкани към ЕС
Карадайъ: ДПС отдавна настоява за присъединяването на Западните Балкани към ЕС
​Товарен влак блъсна автобус край Симеоновград (СНИМКИ / ВИДЕО)
​Товарен влак блъсна автобус край Симеоновград (СНИМКИ / ВИДЕО)