НОВИНИ

Гърция и Северна Македония откриват посолства

Гърция за първи път ще открие свое посолство в Северна Македония, която на свой ред ще направи същото в Атина. Това стана ясно след срещата на премиерите на двете страни в Скопие. Алексис Ципрас е на първото си посещение в Северна Македония след решаването на спора за името, продължил три десетилетия.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:31, 02.04.2019
Чете се за: 00:56 мин.
По света

10 месеца след подписването на Преспанското споразумение, Зоран Заев посрещна топло Алексис Ципрас в Скопие, нарече го свой приятел и не пропусна възможността да си направи селфита с него.

„Виждате два съседни, приятелски народа, които показаха на Европа и на света, че със смели действия и воля за единство направиха реалност това, което до вчера изглеждаше невъзможно“, заяви Зоран Заев.

С амбицията да поставят основите на стратегическо партньорство, двамата премиери подписаха договорености в много области - икономика, енергетика, инфраструктура, нови технологии, здравеопазване, транспорт. В сферата на отбраната е договорено сътрудничество в ключови сектори като киберсигурност и военно разузнаване, както и гръцката авиация да осъществява еър полисинг на северномакедонското въздушно пространство.

;

Ще бъде отворен нов граничен пункт при Кавадарци с цел улесняване на туристически поток и търговките връзки. Ще се търси активизиране и на регионалното сътрудничество, предложено от външните министри на Гърция, България, Албания и Северна Македония и в други балкански формати.

Алексис Ципрас, министър - председател на Гърция: Посещението ми тук е историческа стъпка за Балканите и за Европа. Ние сме тук, за да намираме решения, да гледаме напред и да строим мостове, а не стени, защото както каза папата, който строи стени, се оказва затворник между тях. Искаме да рушим стени и да градим мостове.

„Учим се от историята, но и пишем своята история“, подчерта Ципрас. Двамата премиери се срещат в предизборна и за двете страни ситуация. Северномакедонците ще избират президент на 21 април, а гърците са пред евровот и в очакване на предсрочни парламентарни избори. Подкрепата за Ципрас непрекъснато пада - и заради Преспанското споразумение, което мнозинството гърци не одобряват, и заради икономическите реформи, проведени от неговото правителство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продажбите на музика в световен мащаб се увеличават
Продажбите на музика в световен мащаб се увеличават
След отхвърлянето на алтернативите за Брекзит: Мей свика заседание на кабинета
След отхвърлянето на алтернативите за Брекзит: Мей свика заседание на кабинета