НОВИНИ

Гърция излиза от спасителния план и вече не се нуждае от финансова подкрепа

Гърция излиза от спасителния план. Министрите на финансите на страните от еврозоната се споразумяха за условията по гръцкия дълг. Договорени бяха мерки за облекчаването му и за още един последен транш за страната.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:16, 22.06.2018
Чете се за: 00:53 мин.
По света

"Имаме сделка за Гърция", заяви малко след полунощ европейски източник след продължила повече от шест часа среща в Люксембург между министрите на финансите от еврозоната. Малко по-късно новината беше официално потвърдена.

Мариу Сентену, председател на Еврогрупата: След осем дълги години Гърция най-сетне не се нуждае от финансова подкрепа. Гърция се присъдениява към Ирландия, Испания, Кипър и моята родна страна Португалия, към страните от еврозоната, които си стъпиха на краката. Днес институциите потвърждават, че Гърция е изпълнила всички условия.
;

По силата на споразумението, европейските кредитори ще преведат на Гърция последен транш от 15 милиарда евро и ще удължат с 10 години погасителния срок за някои заеми.

Пиер Московиси, европейски комисар по икономическите и финансовите въпроси: Това не е обикновен момент, това е изключителен, исторически момент! Това е краят на гръцката криза, който настъпи тук в Люксембург.

Гърция също е доволна от изхода.

Евклидис Цакалотос, министър на финансите на Гърция: Гръцкото правителство е щастливо от тази сделка. Вече ще имаме достъп до пазарите и ще излезем от кризата, продължавайки някои реформи. Но в същото време гръцкото правителство няма никога да забрави какво преживя народът ни през тези осем години.

След излизането от спасителната програма Атина ще е обект на стриктно наблюдение. За осем години Гърция получи над 273 милиарда евро помощ от кредиторите, еврозоната и Международния валутен фонд, в рамките на три спасителни програми. В замяна гърците бяха задължени да проведат стотици реформи, които често бяха болезнени, за да оздравят публичните си финанси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В НС ще дискутират мерки срещу финансирането на тероризма
В НС ще дискутират мерки срещу финансирането на тероризма
Шефът на МВФ предупреждава за рискове от проточилите се преговори за Брекзит
Шефът на МВФ предупреждава за рискове от проточилите се преговори за Брекзит