НОВИНИ

Гърция на протест срещу Договора от Преспа за името Северна Македония

На централния площад в Атина вече са се събрали хиляди гърци с национални знамена и плакати "Македония е Гърция". В гръцката столица са въведени извънредни мерки за сигурност. Споразумението ще бъде внесено за гласуване в парламента следващата седмица.

bnt avatar logo
от Катя Пеева, кор. на БНР
08:23, 20.01.2019 (обновена)
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Гърци от цялата страна пристигат в Атина за участие в протеста срещу Договора за името на Македония. Според организаторите, днес е най-мащабната акция. Очаква се демонстрантите да са повече от един милион души. Само от Северна Гърция тази нощ поеха към Атина над 3 хиляди автобуса. Пристигат протестиращи и с фериботи от островите.

;

На централния площад пред парламента вече са се събрали хиляди гърци с национални знамена и плакати "Македония е Гърция". Демонстрантите очакват да повлияят на депутатите от опозицията, склонни да подкрепят договора за Северна Македония. Само преди дни правителството получи вот на доверие от парламента, но изгуби мнозинството сред депутатите. За да бъде ратифициран договорът, Ципрас трябва да получи подкрепа поне от шест независими депутати.

;

На днешния митинг участват неправителствени организации и представители на духовенството. В Атина пристигна и делегация монаси от Света Гора. Депутатите от опозицията също са сред демонстрантите. Всички настояват за референдум. Премиерът Ципрас не би поел този риск, защото проучванията посочват, че 70% от гърците не са съгласни с името Северна Македония. Сириза ще плати висока политическа цена, според коментарите, като допитванията дават вече непреодолима разлика с консерваторите от "Нова Демокрация". Недоволството на гърците се очаква доведе до извънредни парламентарни избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предполагаемо нападение с кола-бомба в Ирландия
Предполагаемо нападение с кола-бомба в Ирландия
Първа предизборна среща на ГЕРБ в НДК
Първа предизборна среща на ГЕРБ в НДК