НОВИНИ

Гърция обвини фармацевтичният гигант „Новартис“ в масови подкупи

Гръцкият министър на правосъдието Ставрос Контонис заяви, че фармацевтичният гигант „Новартис“ по всяка вероятност е подкупил хиляди доктори и държавни служители, за да рекламира своите продукти.

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:41, 07.04.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света
гърция обвини фармацевтичният гигант новартис масови подкупи

„Голям брой държавни служители са замесени..., от това, което разбирам от съобщения, става въпрос за хиляди, които са били директно подкупвани от Швейцария“, заяви министърът в интервю. „Доктори от националната здравна служба и държавни служители са били подкупвани, за да рекламират лекарства по незаконен и ненаучен начин“, допълни той.

В рамките на разследване по случая, продължаващо от миналата година, са разпитани редица хора, като прокурори са посещавали и обекти на „Новартис“ край Атина по-рано през 2017 г. Делото доби особена популярност, след като на 1 януари мениджър на „Новартис“ в Атина се опита да се самоубие. Инцидентът беше осуетен от полицията, като според източници самоубиецът е един от разпитваните по обвинения в корупция.

Според Контонис от „Новартис“ продължават да продават лекарства със завишени цени, дори и след като страната е била ударена от тежката финансова криза през 2010 г. и наложените ограничения на държавния бюджет, което е оставило много гърци без достъпни лекарства.

През януари „Новартис“ публикуваха изявление, в което казват, че са „наясно с медийните съобщения“ за своите бизнес практики в Гърция, оказвайки пълно съдействие на местните власти.

Швейцарската компания беше разследвана и в САЩ през 2014 г., където беше обвинена в плащането на подкупи, за да стимулира продажбите на някои свои медикаменти. В резултат получи глоба в размер на 390 млн. долара. През март „Новартис“ плати глоба от 25 млн. долара и в Китай.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Само 23 от 59 ракети „Томахоук“ са достигнали до атакуваната сирийска база
Само 23 от 59 ракети „Томахоук“ са достигнали до атакуваната сирийска база
Пациентите вече ще постъпват в болница само с лична карта
Пациентите вече ще постъпват в болница само с лична карта