НОВИНИ

Гърция очаква одобрение за още 7,7 млрд. евро

Гърция се надява да получи до следващата сряда парите от транша в размер на 7,7 млрд. евро, който днес трябва да бъде одобрен от Европейския стабилизационен механизъм ЕСМ, съобщават електронните издания.

bnt avatar logo
от БТА
10:07, 07.07.2017
Чете се за: 00:46 мин.
По света
гърция очаква одобрение млрд евро

В. "Прото тема" пише, че 6,9 млрд. евро от тези пари ще отидат за плащания по дългове на държавата.
По-специално през този месец правителството в Атина следва да изплати 2,1 млрд. евро на облигационери, закупили преди три години ценни книжа, 290 млн. евро на Международния валутен фонд (МВФ) и 4 млрд. евро на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Останалите 800 млн. евро, които страната очаква да получи вероятно през есента, ще отидат за плащания по просрочени задължения на държавата към частни лица, доставчици и пенсионери, допълва в. "Нафтемборики". По-рано тази седмица ЕСМ поиска от Гърция да финализира останалите предписани от кредиторите мерки, като отложи за днес взимането на решение за транша. Зелена светлина за парите се очаква да бъде дадена и от МВФ.

На 15 юни финансовите министри от еврозоната одобриха транш от 8,5 млрд. евро за Гърция. От тях 7,7 млрд. евро се предвижда да бъдат одобрени днес, а останалите 800 млн. евро Атина да получи през есента. В. "Вима" цитира представител на еврозоната, който изказва увереност, че Брюксел ще одобри днес отпускането на транша от 7,7 млрд. евро на Гърция. Процедурата изисква след това още два дни, за да може парите да стигнат до страната.
Същият представител казал още, че в понеделник Еврогрупата се събира и че това ще е първото ѝ заседание, на което Гърция нямало да фигурира в дневния ред.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министерството на културата проверява опасна църква забранена за богослужение
Министерството на културата проверява опасна църква забранена за богослужение
Провал на преговорите за обединение на Кипър
Провал на преговорите за обединение на Кипър