НОВИНИ

Гърция остава в плен на огъня - загиналите са 76, десетки хора се издирват

76 загинали и повече от 180 ранени е равносметката до момента, след унищожителните горски пожари в района на Атина. Гръцки и чуждестранни екипи все още се борят с огнената стихия. В ход са и операции по издирването на оцелели.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
08:58, 25.07.2018
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Атика остава в плен на огнената стихия. Пожарникари от Гърция и няколко други държави са в надпревара с времето, в опит да потушат огъня. Бедствието изпепели пристанищния град Рафина, както и разположените в близост Мати и Кинета, западно от Атина.

Оцелели си припомнят най-страшните моменти, в които са опитвали да се спасят. Мнозина са изчезнали безследно.

Панагиотис Дагалос, очевидец: Пожарът започна ето тук, около шест, шест и половина. Събрахме всичко най-необходимо и се качихме в колата. Взех бебето ни в ръцете си и побягнах към морето колкото мога по-бързо. Жена ми беше до мен, но в даден момент изчезна. Повече не я видях...

Пожарът в Рафина вече е потушен, но местни жители разказват, че във въздуха продължава а се носи задушлив дим. Не знаят и как ще продължат живота си след бедствието.

;

Спасителните екипи продължават издирването на хора в засегнатите райони. Местни жители започнаха да публикуват снимки на изчезналите си роднини в интернет, с надеждата да получат информация за тях. А в болниците в района на Атика десетки доброволци даряват кръв за пострадалите. 11 от ранените остават в критично състояние.

Гръцките власти обявиха, че отпускат помощ в размер на 20 милиона евро за пострадалите. Откриват се и дарителски сметки. Армията ще охранява засегнатите райони, за да попречи на мародери да влизат в малкото останали къщи. Пострадалите хора ще бъдат облекчени и от данъци.

Открита е и денонощна телефонна линия за всички наши сънародници в Гърция, които имат нужда от помощ и подкрепа. Номерът е: + 30 69 37 096 220.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иванка Тръмп се отказа от модата
Иванка Тръмп се отказа от модата
Малките футболисти на Ботев Пд станаха втори в света
Малките футболисти на "Ботев" Пд станаха втори в света