В гръцката столица Атина и в други градове беше отбелязана 45-ата годишнина от потушаването на студентските бунтове срещу военната хунта в атинската Политехника през 1973 г., съобщават гръцките медии.

© снимки: БТА

В посланието си по случая премиерът Алексис Ципрас, цитиран от агенция АНА-МПА, заявява: "Участваме в новите борби срещу неолибералния тоталитаризъм, фашизма, носталгиците по хунтата и крайната десница в страната ни и в Европа". Ципрас се обявява още за повече демокрация, независимост и социална справедливост. Годишнината беше отбелязана и с традиционното антиамериканско шествие, което завърши пред посолството на САЩ и на което беше носено прочутото знаме на Политехниката, окървавено при влизането на танковете при потушаването на бунта.

За опазването на реда в Атина бяха мобилизирани хиляди полицаи. Атинската политехника е легендарно за гърците място. Точно това висше училище се вдига на бунт против диктатурата на полковниците в Гърция и е превзето с танкове през ноември 1973 година. Тогава загиват 23 души, а над 1500 са ранени. Бунтът в Политехниката се смята за началото на поредица от събития, довели до падането на военната хунта и възстановяването на демокрацията в Гърция.