НОВИНИ

Гърция отмени по-високия данък общ доход

Гръцкият парламент прие мярка за отпадане на промяната в данъчното законодателство, която трябваше да влезе в сила през януари. Тя е сред ангажиментите, изискани от международните кредитори и щеше да намали необлагаемия минимум, с което да доведе до повишение на данъците. Финансовото министерство заяви, че по-доброто от очакваното изпълнение на бюджета е направило мярката ненужна.

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:18, 08.06.2019
Чете се за: 00:30 мин.
По света
гърция отмени високия данък общ доход

"Ние не намалихме пенсиите и няма да намалим данъчния праг", каза финансовият министър Евклид Цакалотос пред депутатите на последното официално заседание на парламента преди изборите на 7 юли.

В доклад от тази седмица Европейската комисия заяви, че разширяването на данъчната основа би имало малко въздействие върху общия фискален баланс, но би могло да създаде пространство за реформи в данъчната система, насърчаващи растежа.

Консервативната партия "Нова демокрация", която отбеляза ясна победа в изборите за Европейски парламент миналия месец, се въздържа при гласуването, като заяви, че това е последно усилие на правителството да увеличи популярността си.

Гърция е подписала три спасителни плана на стойност над 280 милиарда евро от 2010 г насам, в замяна на непопулярни мерки за строги икономии и реформи.

Страната приключи последната си програма за икономическа адаптация миналата година, но остава под финансовия надзор, за да гарантира, че отговаря на фискалните цели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иран не смята да напуска ОПЕК
Иран не смята да напуска ОПЕК
Петима души пострадаха при катастрофа в тунел Витиня
Петима души пострадаха при катастрофа в тунел "Витиня"