НОВИНИ

Гърция: последното танго с пазарите

Какво още има да видим...Политикът, който заплашваше пазарите, че ще танцуват румба, прилича на човек, който като дете е ходил на курсове по танци и се е научил изкусно да танцува в техния ритъм. Ципрас в момента живее и диша с пазарите. Не изключвам в офиса си да има терминал на Блумбърг и да следи цените на облигациите. Това в миналото се е случвало доста пъти.

bnt avatar logo
от А. Папахелас, в. "Катимерини"
10:52, 31.07.2017
Чете се за: 01:37 мин.
По света
гърция последното танго пазарите

В същото време Гърция има първото ляво правителство, което също за първи път прилага в реалната икономика, една сурова неолиберална програма.

Гъвкавата заетост е доминираща, а тя дори се лансира като възможност за намаляване на безработицата. Заплатите бяха редуцирани до такива нива, че обикновените служители вече предпочитат да ходят на работа в Кипър, където основната заплата е по-висока.

В търговията на дребно е налице тектонична промяна, тъй като изчезват малки и средни магазини в интерес на веригите и мултинационалните компании.

Пенсиите намаляха и намаляват насилствено, фондовете се сливат. В сферата на трудовите отношения, ако се промени и синдикалният закон, малко са нещата, които могат да бъдат направени. Големите регионални летища преминаха в частни ръце.

С други думи, освен налаганите убийствени данъци, първото ляво правителство изпълнява успешно въображаемата неолиберална програма. Параноично или странно изглежда това? Възможно е. Но това се случва без ропот. Стачки не стават. Атина избирателно затъва и всичко е наред.

Правителството се опитва да изкупи идеологическата и политическата си вина, следвайки и прилагайки лошата страна на социализма, придържайки се към пълно уеднаквяване, там, където може. В образованието, в държавата, където му скимне, без да схваща колко всичко това отблъсква инвеститорите.

Междувременно една огромна опасност дебне отвсякъде. А тя е, че Ципрас може да са окаже в ролята на Прокруст /прякор на атински разбойник от древногръцката митология - бел.прев/, партията му да тегли на една страна, а пазарите на друга.

Дали наистина до една година е възможно Гърция да излезе от меморандумите и да скъса със суровия надзор на кредиторите. Като страна и демокрация, тя се нуждае от това от самоуважение и национално самочувствие.

Но, вървейки към един цикъл от избори, натискът за назначения и придобивки ще бъде огромен. През декември миналата година Ципрас показа, че е изключително уязвим на подобен натиск.

Ако той се поддаде, а в същото време се случат отклонения от поставените цели по отношение на приходите в бюджета, или настъпи някакво друго неочаквано събитие, той много добре знае, че ястребите го чакат, за да му нахлузят още един меморандум под формата на превантивна кредитна линия. А това ще означава, че цялото усилие на гръцкия народ ще отиде на вятъра. Натискът върху страната обаче ще е непосилен.

Премиерът ще разбере и още нещо до известно време. Днес той танцува с пазарите и се радва на собствения си танц. Те /пазарите/ усещат закрилата на меморандума и танцуват с един фискално разточителен и институционално безсилен партньор, при това без риск.

Но, след като надзора се оттегли, пазарите ще го прекарат през множество тестове преди да излязат отново на пистата заедно с него. През десетилетието до 2000-та година те пострадаха и няма да го забравят. Техният надзор, собствената им атестация за Гърция този път ще е много по-сурова от тази на МВФ. Така че тазгодишното лятно танго на Ципрас може да се окаже последното, безгрижно танго с пазарите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атентатор камикадзе се взриви пред сградата на посолството на Ирак в Кабул
Атентатор камикадзе се взриви пред сградата на посолството на Ирак в Кабул
Западни издания коментират обявените от руска страна ответни санкции срещу САЩ
Западни издания коментират обявените от руска страна ответни санкции срещу САЩ