НОВИНИ

Гърция потъна в скръб след наводненията

Траур в Гърция след унищожителното наводнение- най- тежкото през последните 20 години. 16 загинали, петима в неизвестност, стотици без дом. Дъждовете продължават, очаква се броят на жертвите да се увеличи, спасителите работят при изключително тежки условия. Пострадалите твърдят, че не чувстват подкрепата на държавата.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:10, 16.11.2017
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Знамената на сградите на държавните институции и Акропола са спуснати наполовина. Гърция потъна в скръб след бедствието, което засегна най-сериозно Мандра и Неа Перамос в близост до Атина. Правителството обеща финансова помощ на пострадалите, но размерът на щетите тепърва ще се изчислява.

Неа Парамос

Обещания за помощ, не е равносилно на истинска помощ. Част от пострадалите от бедствието хора не скриха гнева си.

Мария Крида, жителка на Неа Перамос: Едва се спасихме. Това, от което ме боли най-много, е безразличието на управляващите. Казват ни „дръжте се“ и толкова. Никой не ме попита дали имам питейна вода, дали има какво да ям, къде да спя... Идват със скъпите си костюми, след това си тръгват и забравят за нас.

Стотици семейства са прекарали нощта на открито. Някои са спали на покривите на къщите си, в очакване да бъдат спасени.

Николос Статис, жител на Неа Перамос: Абсолютно всичко е унищожено. Господ да ни е на помощ.
Елефтерия Цоли, жителка на Неа Перамос: Събудих се в 7 сутринта, отворих вратата и видях, че морето е достигнало до оградата на къщата ми. Не чувахме дъжда, чувахме единствено тътена на прииждащата вода. Дървета, огради, нищо не спря стихията. Беше истински хаос. Събудих се в 7 сутринта, отворих вратата и видях, че морето е достигнало до оградата на къщата ми. Не чувахме дъжда, чувахме единствено тътена на прииждащата вода. Дървета, огради, нищо не спря стихията. Беше истински хаос.
;

Мандра

По-голямата част от загиналите са шофьори, които бурята заварила в колите им. Някои са отнесени в морето. Най-младата известна до момента жерта е на 36 години, но повечето са възрастни хора, които не са успели да се спасят от стихията.

Приливната вълна беше висока метър и половина. Единственото, което можем да направим, е да седим и да чакаме това да отмине, след което да опитаме да овладеем щетите.

Според синоптиците, дъждовете ще продължат и през следващите дни, което още усложни още повече обстановката в бедстващите райони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашия пратеник: Лошото време обхвана цяла Гърция
От нашия пратеник: Лошото време обхвана цяла Гърция
Благотворителен базар в помощ на хора с увреждания организират във Варна
Благотворителен базар в помощ на хора с увреждания организират във Варна