Гърция с извънредни мерки за справяне с новата мигрантска вълна. В четвъртък за първи от три години, само за няколко часа в страната пристигнаха стотици бежанци от Турция. Днес започна преместването на мигранти от островите към континенталната част на Гърция.

Два кораба с 1500 бежанци потеглиха от Лесбос за Солун. Мигрантите ще бъдат настанени в лагери във вътрешността на страната. Така гръцкото правителство се надява да облекчи бежанската вълна на островите.

Ще бъде засилена и бреговата охрана. А полицията ще издирва мигранти, на които е отказан бежански статут, за да ги репатрира.

Опасенията на властите в Атина са да не се повтори мигрантската криза от 2015-та година. Според статистиката на ООН, през август броят на пристигналите мигранти в Гърция рязко се е увеличил - до 7 хиляди души. Това е най-високото ниво от 2016-та.

В четвъртък мигрантите изненадаха гръцките власти. За няколко часа на Лесбос пристигнаха над 650 души, предимно афганистанци. Една-трета от тях бяха деца.

Хуманитарни организации предупреждават, че лагерите на гръцките острови са препълнени.

Капацитетът на бежанския лагер на Лесбос е 3000 души. Но сега там живеят над 11 000.

Жена: Три семейства в една палатка. Как може така да се живее. Молбата ми за убежище ще бъде разгледана чак през март 2020-та.

Посланикът на Турция в Гърция е бил извикан в гръцкото външно министерство за обяснение за новата мигрантска вълна. Той уверил, че страната му спазва споразумението с Европейския съюз за мигрантите отпреди три години.