НОВИНИ

От нашия пратеник: Гърция се бори с последствията от опустошителното наводнение

Продължава разчистването на щетите нанесени от бурята “Евридика” в град Мандра, който пострада най-тежко от наводненията в Гърция. Около 80% от жилищата в града са унищожени, а стотици семейства са останали без подслон. Броят на жертвите след водното бедствие вече са 20, още няколко души се водят за безследно изчезнали и издирването им продължава.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
19:45, 19.11.2017
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Спасителните екипи работят денонощно в Мандра, за да отстранят тежките последствия от наводнението. Много от сградите са сериозно повредени и ще се наложи да бъдат съборени. Въпреки отчаянието местните хора сами са започнали почистването на пострадалите си домове. Казват, че не знаят как ще оцелеят, защото са останали без дом и работа.

- мъж – не се изписва „Половината от къщите в града нямат електричество. Много хора загубиха работата си, защото са собственици на магазини, а сега вътре в тях няма нищо друго освен вода.”

Според гръцки експерти наводненията се дължат на липсата на водозащитни диги и незаконното строителство. Метеоролози и геолози твърдят, че има над 300 други рискови места в цяла Гърция, където валежите могат да предизвикат още по-тежки наводнения заради липсата на превантивни мерки от страна на властите. Учените съветват да се почистят и укрепят коритата, и да се разширят съществуващите диги на реките, както и да се съборят незаконните сгради в района.

Жители на Мандра смятат, че една причините за големия мащаб на бедствието е пожарът, който миналата година изпепели горски масиви в района и доведе до ерозиране на почвата. Хората подозират, че недобре изградените отводнителни канали също са допринесли за катастрофата.

-мъж - Нещо с отводнението не беше направено правилно и вместо в каналите,водата нахлу в квартала.Водата приижда,дървета и боклуци прииждат, цимент- всичко се излива в квартала.

Въпреки сполетялото ги нещастие, хората в Мандра се надяват, че помощта, която премиерът Алексис Ципрас обеща на пострадалите, скоро ще дойде, защото едва ли ще могат да се справят сами с последиците от бедствието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вярващи се помолиха за рожба пред иконата на Света Богородица в Асеновград
Вярващи се помолиха за рожба пред иконата на Света Богородица в Асеновград
Отбелязваме Световния ден за възпоменание на жертвите от катастрофи
Отбелязваме Световния ден за възпоменание на жертвите от катастрофи