НОВИНИ

Гърция се очаква да пристъпи към ново разхлабване на капиталовия контрол

Ново разхлабване на капиталовите ограничения в Гърция в следващите седмици очакват банкери след успеха на нейните четири системни банки на стрес тестовете, предприети от Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщават гръцките електронни издания.

гърция очаква пристъпи ново разхлабване капиталовия контрол
bnt avatar logo
от БНТ
09:01, 02.05.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Резултатите от тези тестове ще бъдат обявени на 5 май.

Този успех на банките в съчетание с увеличените депозити през март, надхвърлили 1,1 млрд. евро, продължаващото намаляване на зависимостта на тези институции от извънредния механизъм за спешна ликвидност ЕЛА и подобряването на климата в икономиката, проправя пътя за извършване на ново разхлабване на капиталовите ограничения, коментира Нюз.ин.

В края на февруари гръцкото правителство облекчи капиталовия контрол, наложен през лятото на 2015 г., когато бъдещето на страната в еврозоната беше поставено под въпрос.

Тогава финансовото министерство повиши тавана за теглене на пари от 1800 евро на 2300 евро на месец. Министерството също позволи на гърците да откриват нови банкови сметки без ограничения за първи път от лятото на 2015 г.

Предстои инспектори на европейските институции и Международния валутен фонд да се произнесат по последния преглед преди изтичане на спасителната програма през август.

По време на кризата в Гърция нейните банки на три пъти бяха рекапитализирани и четирите й системни банки са добре капиталово осигурени в сравнение с други европейски страни, смята "Контранюз".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николина Ангелкова: Над 1,6 млн. чужди туристи са посетили България тази зима
Николина Ангелкова: Над 1,6 млн. чужди туристи са посетили България тази зима
В село Куманово чистиха улиците от наноси и боклуци
В село Куманово чистиха улиците от наноси и боклуци