Днес Гърция се прощава с част от загиналите в пожарите, опустошили преди пет дни района на Атина. Броят на жертвите достигна 88 души. В страната все още се търсят причините за трагедията.

Докато шокът от човешките загуби все още не е преминал, Гърция продължава да търси причините за най-голямата трагедия в страната от десетилетия насам. Чуват се различни мнения на политици, експерти и обикновени граждани.

Фотис Проватас, бивш заместник-кмет на Атина: Всички тези къщи са незаконни. Те са на бедни хора, които са работили тук и са купили малко парче земя, където обикновено не трябва да се строи нищо. Но те са изградили летни вили за семействата си. Освен незаконни, къщите им са и много, много опасни.

Тесните улици и буквално скупчените къщи стават лесна плячка на огъня. Оказва се, че малък процент от гръцките градове отговарят на изискванията за градско планиране. Големият въпрос сега е какво може да се направи в тези райони, където десетилетия наред са извършвани груби нарушения.

Трагедията отблизо: Под руините на опустошения град Мати (СНИМКИ)

Трагедията отблизо: Под руините на опустошения град Мати (СНИМКИ)

87 човешки живота отне до момента огнената стихия в Гърция. Едно от най-тежко пострадалите населени места е Мати - курортно градче близо до столицата...