Гърция ще събори хиляди незаконни постройки, заяви премиерът Алексис Ципрас след изводите, че нерегламентирани сгради са спомогнали за смъртта на десетки хора при опустошителния пожар на 23 юли. Ципрас, чието правителство беше обвинявано в бавен отговор на бедствието, заяви, че събарянето на 3200 сгради ще започне веднага в района Атика до столицата Атина.

При огненото бедствие загинаха най-малко 91 души, като много от тях блокирани в лабиринти от тесни улички, с преградени изходи към брега. Много от сградите са били незаконни, което е често срещано в Гърция.

"Решени сме нищо да не бъде забравено и ние ще поемем политическата цена", посочи още Ципрас. Той добави, че причините за катастрофалните пожари ще бъдат щателно разследвани и пострадалите райони ще бъдат възстановени бързо.

"Нашето намерение е ясно: районите, които са пострадали, ще бъдат възстановени бързо, но върху нови основи, с уважение към околната среда и жителите на тези райони", посочи Ципрас.

Уволниха шефовете на пожарната и полицията в Гърция

Уволниха шефовете на пожарната и полицията в Гърция

Правителството на Гърция взе решение за освобождаване от длъжност на ръководителите на полицията и пожарната служба на страната, предава ТАСС. Решение...