Опозиционната партия "Нова демокрация" спечели убедително предсрочните парламентарни избори в Гърция. Партията на Кириакос Мицотакис получи 40% от гласовете, а втора е СИРИЗА на Алексис Ципрас с 32%. Кириакос Мицотакис положи клетва като министър-председател на Гърция и обеща да сложи край на разделенията.

Резултатите от изборите показват 40% подкрепа за "Нова демокрация", 31% - за "Сириза", 8% - за "Движението за промяна - Кинал", 5% за Комунистическата партия, проруската "Гръцко решение" и "Мера 25" - са с 4 и 3%.

Мицотакис положи клетва като министър-председател точно в 13 часа в Президентския дворец в Атина. Той обеща да управлява за добруването на всички гърци и да загърби разделенията.

Минути след като стана ясна изборната победа на "Нова демокрация", стотици верни привърженици на партията се събраха пред централата ѝ в Атина, за да отпразнуват победата.

Кириакос Мицотакис обеща да е министър-председател на всички гърци, които, по думите му, са твърде малко, за да останат разделени.

Кириакос Мицотакис, лидер на "Нова демокрация": Гръцките жени, мъже, хората из цялата страна и по целия свят, където ни има, имаха думата. Тяхната присъда стана ясна - те искат да живеят в общество, в което всички вървим напред и никой не живее по-зле от другите. Където всички имат работа и сигурност. Защото ние - гърците, го заслужаваме.

Разочаровани симпатизанти на "Сириза" се събраха на площад "Синтагма". Утехата за тях е, че СИРИЗА постигна по-висок резултат от предходните избори.

Премиерът Алексис Ципрас веднага поздрави Кириакос Мицотакис за победата.

Алексис Ципрас, министър-председател, лидер на "Сириза": Гражданите направиха своя избор и ние уважаваме волята на народа. Чух се с Кириакос Мицотакис и го поздравих за изборната му победа. Така е в демократичните общества.

С тези изборни резултати "Нова демокрация" ще може да управлява самостоятелно.

Георгиос Пагулатос, професор в Атинския университет за икономика и бизнес: Нова демокрация беше избрана с конкретен план: реорганизация на публичната администрация, намаляване на бюрокрацията, понижаване на данъците. Очаквам, че ще започнат изпълнение на тази програма, ще се опитат да получат малко "фискално пространство" от кредиторите, така че да освободят ресурс за намаляване на данъците.

Изборите в Гърция преминаха при рекордно ниска избирателна активност - най-ниската от 1974 г. насам 58%. Неонацистката партия "Златна зора" не влиза в новия гръцки Парламент.