НОВИНИ

Гърция в траур след наводненията, обилните валежи продължават

Гърция се готви за нови обилни валежи след пороите, които предизвикаха тежки наводнения в страната. Южната ни съседка е в траур, след като бурята "Евридика" взе най-малко 16 жертви. Министър-председателят Алексис Ципрас посети засегнатите от катастрофалните наводнения райони край Атина и каза, че е потресен от мащабите на опустошенията от бедствието. Каква е обстановката тази сутрин следи пратеникът на БНТ в Гърция Ирина Николова.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова Ирина Николова
07:01, 17.11.2017
Чете се за: 00:52 мин.
По света

За момента няма информация за пострадали българи в Гърция. От външно министерство напомнят, че ако български граждани имат нужда от съдействие, могат да се обърнат към посолството ни в Атина или към ситуационния център на Mинистерството на външните работи в София.


;

Всички улици в Паралии Катерини са залети свода. за момента няма наводнени приземни етажи. Най-тежка е обстановката в Атина и Неа Парамос

Силните дъждове и наводненията засегнаха най-много районите, западно от гръцката столица. Доброволци и власти в Неа Парамос заедно се опитват да преодолеят последствията в очакване на нови беди следващите два дни - прогнозите сочат, че дъждове се очакват до неделя. Местните жители смятат, че водата е дошла от планината.

Янис, жител на Неа Парамос: По-голямата част от водата дойде от планината. Имаше много дъждове там и сега страдаме от това.

Водата е придошла внезапно. Разрушенията са мащабни.

Ирен, собственичка на магазин: Водата дойде от тази посока и унищожи цялата редица от магазини тук. Отзад е пълна разруха. Кой да предположи, че само за десет минути ще бъдат нанесени такива щети.

Това е най-голямото наводнение, засегнало полуострова от 18 години насам. Според метеоролози поройните дъждове са се излели над съседна планина, опустошена от горските пожари през 2016 г., което е улеснило напредването на калния поток към населените места. Според медиите и експертите катастрофата е била предвидима заради недобре планираното строителство в района. През 2016 г. бил одобрен проект за дренаж, но работите не били започнали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
История за оцеляване в Хитрино: Две сестри - без дом и родители
История за оцеляване в Хитрино: Две сестри - без дом и родители
Трудни преговори за съставяне на управляваща коалиция в Германия
Трудни преговори за съставяне на управляваща коалиция в Германия