Засилено наблюдение на границите, събиране на деца без придружител със семействата им в ЕС, прехвърлянето на бежанци и мигранти от островите в други центрове, промяна в процеса за даване на убежище. Това са само част от мерките, приети на извънредно заседание на правителствения съвет по външна политика и отбрана на Гърция, което се проведе в премиерската резиденция.

© БГНЕС

Според говорителя на гръцкото правителство Стелиос Пецас на срещата с Кириакос Мицотакис са взети решения за нова и по-засилена политика по въпроса, след увеличаващия се брой бежанци и мигранти, пристигащи на острови в източната част на Егейско море.

116 непридружени деца от гръцките острови ще бъдат прехвърлени в други държави от ЕС, с които вече съществува споразумение за връзка с техните семейства. През следващите седмици 250 деца без придружители ще бъдат прехвърлени в сигурни убежища в Гърция и се планира да се направи същото за други бежанци и мигранти, за да се намали броят им на островите.

На извънредното заседание беше решено да се засили граничният надзор в сътрудничество както с „Фронтекс“ така и с европейските власти и НАТО. В този контекст ще бъде приета Националната интегрирана система за морско наблюдение - система, която свързва бреговите и военните системи за наблюдение чрез използването на нови технологии (обикновени и термични камери, дронове и др.).

Предвижда се също така да се промени институционалната рамка в процеса на даване на убежище или да се премахне обработването на молбата на втора инстанция, така че „в случай на отхвърляне на молбата за убежище, процедурата по връщането на кандидата в страната на произход да започне незабавно“.

Успоредно с това ще бъде засилен полицейският контрол за издирване на бежанци, чийто молби са били отхвърлени.