От 1 януари 2018 г. се забранява използването на наливен зехтин в гръцките ресторантите. Нарушителите ще получат административна глоба до 500 евро. Още преди четири години Европейската комисия се опита да забрани наливното олио и зехтин по ресторантите заради огромните измами.

15 от 27-те страни членки на ЕС приеха решението, включително и Гърция, но заради голямата съпротива досега забраната в самата Гърция не бе приета. Сега обаче забраната на гръцкото министерство на финансите е била предложена от дилърите на пазара заради подобряване на качеството и защита на потребителя.

Мярката предвижда от началото на следващата година ресторантите да използват зехтин в бутилчици за еднократна употреба. На етикета трябва да бъде посочено качеството на продукта в бутилката. След като се използва зехтина, бутилките следва да се хвърлят, а не да бъдат отново използвани.