НОВИНИ

Гърция затвори за журналисти зоната около пункта Идомени

Ситуацията в лагера, където днес вече има около 14 000 души, е отчайваща. Смята се, че в цяла Гърция са блокирани около 34 000 мигранти. След вчерашната среща на върха в Брюксел, Гърция и Турция продължават дебата за бежанската криза. Премиерите Алексис Ципрас и Ахмет Давутоглу разговаряха в Измир на среща с министри от двата кабинета.

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:51, 08.03.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:54 мин.
По света

От днес районът, в който при крайно тежки условия живеят около 7000 деца, не е достъпен за журналисти, за да няма струпване на хора. Това не е облекчение за обитателите на лагерa, които вчера напразно чакаха добри новини от Брюксел.

- Всичко тук е като голямо казино и те играят нечестно. Ние сме картите. Никой не ни гледа като човешки същества.

Такива са размишленията след поредната нощ със студ и пороен дъжд - една от най-тежките в импровизирания лагер, който заема част от нива.

- Разбира се не мога да спя, защото вали. Събуждам се и усещам, че палатката е като плувен басейн. Сега имам температура и тялото ме боли. Панталонът ми е мокър, споделя мъж в лагера.


;

Гръцкото здравно министерство е изпратило тук експерти по контрол на заболяванията. Казват, че е само превантивно, но признават, че много деца и жени имат нужда от лекар. Властите обещаха да открият още 16 000 места в лагерите на територията на Гърция. През нивите прииждат още хора, но от едно денонощие македонската граница е затворена.

- Повечето хора тук се надяват, че ще отварят границата. Поне за хората, които са тук. Накрая казаха, че няма да преминем. Затова се чувстваме зле и сме гневни.


;

Гръцкият премиер Алексис Ципрас се надява на споразумението за реадмисия, което има за цел връщането на мигрантите в Турция. Той замина от Брюксел за Измир, за да разговаря с турския си колега Ахмет Давутоглу. Ципрас каза, че очаква историческа среща, на която ще бъде променено споразумението и Турция ще вземе обратно всички мигранти, които не отговарят на условията за защита според международните договори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българският и руския патриарх отслужиха обща света литургия в Москва
Българският и руския патриарх отслужиха обща света литургия в Москва
Новият филм на Иглика Трифонова открива ХХ София Филм Фест
Новият филм на Иглика Трифонова открива ХХ София Филм Фест