НОВИНИ

България трябва да защити интереса си в случая с гръцката блокада на границата

Има механизми България да защити интереса си и да поиска компенсации за щетите от гръцката блокада на границата, смятат евродепутатите Емил Радев и Ангел Джамбазки.

Владислав Велев
от Владислав Велев Валери Маринов
08:54, 16.02.2016
Чете се за: 01:01 мин.
У нас
българия защити интереса случая гръцката блокада границата

България трябва да си преследва интереса в съвета на министрите, категоричен е заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки и член на Групата на консерваторите и реформистите в Европейския парламент в предаването "Денят започва".

- Да поиска започване на наказателна процедура срещу Гърция, защото този произвол, този разгул, тази наглост трябва да бъде прекратена, - подчерта Джамбазки.

Независимо, че това може да отнеме години, нека да бъдат възстановени загубите на българските производители и превозвачи, които са пострадали от тази блокада.

- Абсолютно задължение на гръцкото правителство е да държи границата отворена и да не нанася щети на българските превозвачи, - настоя Джамбазки.

;

- Ние видяхме абсолютно безсилие на гръцката държава да се справи с кризата, - каза и Емил Радев от ГЕРБ и ЕНП. - Същото безсилие виждаме и спрямо бежанците и пропускането им към страните членки безконтролно. И българската държава предприе абсолютно всички мерки, които може да предприеме.

Радев припомни, че премиерът Борисов е говорил няколко пъти с премиера Ципрас за осигуряване на транзитни коридори. Видяхме, че министрите направиха всичко възможно, бяха на границата. Ние подадохме също сигнали с колегата Джамбазки до ЕК с искане за налагане на санкции защото това продължава вече пета година по един и същи начин.

В своя подкрепа Радев припомни и случай от преди 19 години, след който е приет регламентът за вътрешнообщностния пазар на ЕС.

- Има механизми ЕК както 1997 година наложи санкции на Франция когато спираше испанските камиони с ягоди и точно тогава се прие регламентът за вътрешнообщностния пазар, "ягодовия регламент", - каза Радев. - Тогава успяха испанските фермери да осъдят Франция и да получат компенсации. Така и сега може да се наложат санкции на Гърция и българските търговци и българските превозвачи да търсят по съдебен път правата си за получаване на компенсации.

;

Вижте целия разговор от студиото в Европейския парламент в Брюксел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Таксата за вход в „Св. Александър Невски” не е съгласувана със Светия синод
Таксата за вход в „Св. Александър Невски” не е съгласувана със Светия синод
Български евродепутати: Мониторингът за България трябва да се махне!
Български евродепутати: Мониторингът за България трябва да се махне!