НОВИНИ

Гръцката блокада влиза за дебат в Европарламента

Гръцката блокада на границата е ситуация, която е прецедент да се зададе нова европейска политика, каза евродепутатката от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел. По думите й няма общоевропейски механизъм, който да позволява бърза реакция в подобна ситуация. Затова евродепутатите от всички политически групи ще се опитат да поставят темата като дебат в пленарна зала.

Росица Белева
от Росица Белева
08:46, 25.02.2016
Чете се за: 00:30 мин.
По света
гръцката блокада влиза дебат европарламента

Европейската комисия може да проведе анкета, да установи всички негативни последици и да каже дали да има наказателна процедура, или не. Това отнема време, това прехвърля голяма отговорност към България и Гърция, обясни Мария Габриел.

Ключът за решаване на проблема е отговорно поведение на страните членки на ЕС. Не е нормално да се дават заявки за ангажименти, когато срещите са в Брюксел. Това се отнася и за темата с бежанците. Според Мария Габриел не трябва да се поддаваме на националистическите рефлекси, когато става въпрос за миграционна политика.

Положителна стъпка напред е приетият вчера на първо четене Закон за равнопоставеност между половете, коментира Мария Габриел. България е една от малкото страни в ЕС, която няма такъв закон. Все още заплащането у нас на мъже и жени за една и съща позиция е 13,4%, което се отразява върху социалното осигуряване и 40% разлика в пенсиите.


Вижте целия разговор в "Денят започва".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Забуксува ли делото за екстрадицията на Цветан Василев?
​Забуксува ли делото за екстрадицията на Цветан Василев?
Как потребителите приемат новите емотикони на Фейсбук
Как потребителите приемат новите емотикони на Фейсбук