НОВИНИ

Гръцката опозиция иска вот на недоверие заради името на Македония

В Гърция президентът и премиерът приветстваха договореното със Скопие, докато опозицията обяви, че заради споразумението ще поиска в петък вот на недоверие на кабинета Ципрас. Лидерът на партията "Нова демокрация" поиска от гръцкия президент да се намеси, за да може споразумението да бъде внесено в парламента, преди да бъде подписано. От лявата партия ПАСОК заявиха, че не трябва да се бърза с позиция, преди да се види окончателния текст.

bnt avatar logo
от Катя Пеева, кор. на БНР
18:10, 13.06.2018
Чете се за: 01:05 мин.
По света

След повече от 25 години спор между Атина и Скопие и след много компромиси, двете страни се разбраха Република Северна Македония и членство на Скопие в НАТО. Премиерът Алексис Ципрас, видимо удовлетворен от постигнатото, заяви пред гръцките медии.

Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция: "В постигнатото споразумение, за първи път се казва, че нашата северна съседка няма нищо общо с древната гръцка цивилизация Македония и не може претендира за това в бъдеще. В случай, че конституционната промяна не бъде направена, автоматично поканата за присъединяване към НАТО ще бъде отменена, а преговорите за членство с Европейския съюз няма да започнат."

И докато еверопейски и световни лидери и институции приветстваха новите отношения между двете съседни балкански страни, в Атина името Сeверна Македония беше определено като "национално предателство".

В петък консерваторите от "Нова Демокрация" внасят вот на недоверие към правителството на Алексис Ципрас. Процедурата по вота ще блокира неизвестно за колко време подписването на споразумението със Скопие. Опозицията настоява за извънредно заседание на парламента преди срещата на двамата премиери "Ципрас няма пълномощия от парламента,за да обвързва с договор Гърция", аргументира се лидерът на консерваторите Мицотакис.

След споразумението между Заев и Ципрас процедурата е обсъждане в македонския парламент, промени в конституцията на Скопие и референдум. Едва тогава текстът ще влезе официално за гласуване от гръцките депутати, които, ако го приемат, ще предложат асоцииране на Скопие в НАТО.

Не се знае още кога ще се срещнат двамата премиери за да подпишат рамковия договор,но е ясно къде - в Преспа на границата между двете страни. В последните часове започнаха да се активизират и гърците,които наричат себе си "македонци". Подготвя се национален митинг в Преспа, отново под призива"Македония е Гърция".

Гърците също настояват за референдум,но правителството не рискува. Над 70% от гърците не са съгласни с името "Македония" в никакъв вариант. Съществува и друга позиция -сигурността на Балканите да се постави над партийните и лични интереси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Серхио Рамос: Вчера, днес и утре ще бъдем заедно
Серхио Рамос: Вчера, днес и утре ще бъдем заедно
Здравната каса е въвела лимити за лъчетерапия на онкоболни
Здравната каса е въвела лимити за лъчетерапия на онкоболни