Калавритският митрополит от Църквата на Гърция Амвросий отправи критика към Вселенския патриарх Вартоломей за това, че предприема действия, които биха могли да предизвикат разкол в православието, съобщава ТАСС, като се позовава на гръцката църковна информационна агенция "Ромфеа".

© снимка: БТА / АРХИВ

"За съжаление, през последните няколко години изглежда, че Светейшият патриарх на Константинопол (Истанбул) Вартоломей си е поставил за цел разцеплението на православието", пише Калавритският митрополит. Според него началото на тези опити е било поставено "с много сърдечните отношения между Ватикана и Константинопол", а след това е последвал "уж Светия Всеправославен събор" на остров Крит през юни 2016 г., на който, според Амвросий, са взети решения срещу православието, а и четири от четиринайсетте православни църкви са отказали да участват в него.

"Последното погрешно действие на нашия патриарх е с Украинската църква! Не ни стигаха толкова много други проблеми, а нашият патриарх е на границата на църковен разкол на Патриаршията с великата Руска църква!", пише Калавритският митрополит. Той обвинява Вселенския патриарх, че има намерение да признае разколническата Украинска църква в ущърб на каноничната, която е в състава на Московската патриаршия. Според Амвросий това поставя православието на прага на нов разкол, който, съчетан с вътрешната борба след "псевдосъбора" на остров Крит, прави положението на Църквата в наши дни извънредно трагично.