НОВИНИ

Гръцки "план Б" за името на Македония

Гръцкият външен министър Никос Кодзиас и неговият екип са изготвили "план Б", който представлява един вид пътна карта за преодоляване на безизходицата, появила си в процеса на договаряне със Скопие за името на Македония, съобщава в. "Прото тема".

bnt avatar logo
от Източник: БТА
10:27, 04.04.2018
Чете се за: 01:01 мин.
У нас
гръцки план името македония

Планът предвиждал подписване и гласуване на междинно споразумение, което да включва исканата от гръцка страна промяна на македонската конституция и по-специално премахване на иредентиските текстове в нея.

Според изданието в рамките на този план Бившата югорепублика трябва да поеме ангажимент да пристъпи към всички необходими конституционни промени, за да бъдели изпълнени условията за сключване на окончателното международно споразумение.

В междинното споразумение Република Македония трябвало да поеме ангажименти пред Съвета за сигурност на ООН, пред НАТО и ЕС, че ще направи необходимите промени, за да може да се стигне до сключване на окончателното международно споразумение.

Като основно условие в него гръцката страна поставя изискването новото название да се ползва и за вътрешна употреба.

От началото на седмицата гръцкият външен министър Никос Кодзиас информира повечето лидери на парламентарно представени партии за досегашния развой на преговорния процес със Скопие в рамките на усилията на двете страни за уреждане на спора за името на Бившата югорепублика.

Днес първият гръцки дипломат ще има среща и с външнополитическия представител на главната опозиционна партия Нова демокрация Йоргос Кумуцакос, тъй като нейният лидер Кириакос Мицотакис отказа да получи такава информация.

Анализатори в Атина смятат, че въпреки особено високия тон между правителството и опозицията по този спор, тези срещи на Кодзиас са преминали в добра атмосфера. На тях той е уведомил политическите лидери за съществуващите сходства и различия между двете страни по обсъждания от тях проблем, като е казал, че преговорите със Скопие навлизат в последната си фаза.

Гръцки издания съобщиха, че след Виена, за 12 април е планирана нова среща на четири очи в Скопие между външните министри на двете страни.

В края на миналия месец в австрийската столица бе констатирано, че има положителен напредък, но и че все пак има трудности, по които трябва още да се работи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентин Радев: МВР имаше информация от миналото лято за готвено бягство
Валентин Радев: МВР имаше информация от миналото лято за готвено бягство
Автобус с туристи се обърна на АМ Тракия, има пострадали
Автобус с туристи се обърна на АМ "Тракия", има пострадали