НОВИНИ

Гръцки полицаи по германските летища

Гърция праща полицаи, които ще бъдат поставени на германските летища, след като властите в Германия засилиха проверките на пътници, идващи от южната ни съседка заради опасения, че сред тях може да има престъпни елементи и дори джихадисти, съобщават гръцките електронни издания.

bnt avatar logo
от БТА
09:32, 23.11.2017
Чете се за: 00:55 мин.
По света
гръцки полицаи германските летища

Проверките досега са установили, че хиляда от 33 хиляди пристигнали от Гърция са били с "нередовни документи". В. "Катимерини" пише, че гръцките полицаи ще помагат на германскиете си колеги при контрола над пристигащите от Гърция. Припомня се, че подобна практика са прилагали от години както Германия, така и Франция. Двете страни имат такива полицейски екипи и в Гърция и по-специално на международното летище "Елефтериос Венизелос" в Атина.

Вестникът подчертава, че Гърция е поискала да изпрати полицаи още преди 12 ноември, когато са започнали щателните проверки по германските летища, и че това нейно искане е било одобрено от властите в Берлин. В. "Прото тема" определя като унизително поведението на властите по германските летища, тъй като германците подхождали към пристигащите от Гърция като към трета категория пътници, при положение, че те идват от Шенгенското пространство.

"Просто спазваме правилата", казали германски източници пред вестника. Изданието упреква за това и правителството в Атина, като изтъква, че то било неспособно да охранява границите на Шенгенското пространство, към което Гърция принадлежи от 2000 година. Цитират се и думите, казани от премиера Алексис Ципрас за мигрантите след обнародвани от Европейския съвет вътрешни документи за тях, че "на тези, които искат да напуснат Гърция, трябва да им бъдат дадени документи и да заминават".

Във връзка с това се отбелязва, че поне от две години насам Европейската комисия е предупредила гръцката страна за намеренията на конкретни страни членки на ЕС да върнат граничния контрол. Връщането на граничните проверки за идващите от Гърция е последното нещо, което в момента занимава Берлин, тъй като Германия се намира в невиждана политическа криза, пише още в публикацията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избраха Емил Христов от ГЕРБ за зам. -председател на парламента
Избраха Емил Христов от ГЕРБ за зам. -председател на парламента
3266 домашни любимци са регистрирани във Варна
3266 домашни любимци са регистрирани във Варна